Consumator Online

Stire tematica: Telefoane

Bursa : Telekom Romania sa ofere autoritatilor posibilitatea sa acceseze pretul de vanzare al Palatului Telefoanelor, stabilit de piata

marşi 28 martie 2017
Telekom Romania sa ofere autoritatilor posibilitatea sa acceseze pretul de vanzare al Palatului Telefoanelor, stabilit de piata

     Palatul Telefoanelor este pe lista monumentelor istorice, iar daca proprietarul va dori sa-l vanda va trebui sa ofere Guvernului si autoritatii locale posibilitatea sa acceseze pretul de vanzare stabilit de piata, a declarat, ieri, in cadrul conferintei de bilant, Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM)
Telekom Romania sa ofere autoritatilor posibilitatea sa acceseze pretul de vanzare al Palatului Telefoanelor, stabilit de piata

     Palatul Telefoanelor este pe lista monumentelor istorice, iar daca proprietarul va dori sa-l vanda va trebui sa ofere Guvernului si autoritatii locale posibilitatea sa acceseze pretul de vanzare stabilit de piata, a declarat, ieri, in cadrul conferintei de bilant, Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
     Domnia sa a spus: "Doresc noii conduceri a ANCOM sa continue negocierile pentru Palatul Telefoanelor. Mi se pare ca era un simbol pentru industria de comunicatii si mi-ar fi placut ca Autoritatea sa functioneze acolo, cu toate ca implica si niste riscuri. Cladirea e foarte veche, dar este ilustrativa. Mi-as dori ca atunci cand mai vin in vizita la ANCOM sa vin la Palatul Telefoanelor. Palatul Telefoanelor este pe lista monumentelor istorice si oricand proprietarul va dori sa-l vanda va trebui sa ofere Guvernului si autoritatii locale posibilitatea sa acceseze la pretul de vanzare stabilit de piata. Oricand vor exista prilejuri pentru achizitionarea lui".
     Proprietarul Palatului Telefoanelor, compania Telekom, si-a exprimat punctul de vedere inca din 2015 pe subiectul vanzarii cladirii respective.
     Astfel, la vremea respectiva, fostul sef al Telekom Romania, Nikolai Beckers, a sustinut ca vanzarea Palatului Telefoanelor nu este o prioritate pe agenda grupului de telecomunicatii, potrivit Agerpres.
     In data de 17 octombrie 2014, s-a finalizat dezbaterea publica privind procesul decizional de exercitare din partea Ministerului pentru Societatea Informationala a dreptului de preemptiune al statului cu privire la Palatul Telefoanelor, cladire scoasa la vanzare de Telekom Romania Communications, in proprietatea careia se afla.
     Telekom Romania Communications a informat, pe 24 septembrie 2014, ca scoate la vanzare prin licitatie trei proprietati din centrul Bucurestiului, respectiv Palatul Telefoanelor, cladirea Tandem si proprietatea din strada Matei Millo, pretul de pornire fiind de 21,6 milioane de euro.
     Valoarea de piata a pachetului este la nivelul altor proprietati similare ca dimensiune si relevanta si a fost stabilita de evaluatori independenti. Tranzactia urma sa fie derulata prin intermediul unei licitatii, iar castigatorul sa fie entitatea cu cea mai avantajoasa oferta atat in ceea ce priveste pretul, cat si alte conditii relevante in context.
     MSI a atras, atunci, atentia asupra faptului ca, in conformitate cu ordinul ministrului Culturii nr. 2314/2004, imobilul "Palatul Telefoanelor" se afla pe lista monumentelor istorice, iar cladirile monument istoric pot fi vandute numai dupa permiterea exercitarii dreptului de preemptiune al statului roman (in cazul in care Ministerul Culturii nu isi exercita acest drept in termenul prevazut de legislatie, acest drept se transfera autoritatii locale), sub sanctiunea nulitatii absolute a vanzarii.
     Potrivit MSI, printr-o nota trimisa in luna iunie 2014, societatea Romtelecom a informat ministerul cu privire la faptul ca Palatul Telefoanelor este cladire monument istoric si ca, dupa obtinerea aprobarii vanzarii de la Consiliul de Administratie al societatii, Romtelecom are obligatia de a instiinta statul roman, prin Ministerul Culturii, asupra intentiei de vanzare.
     Ministerul de resort a mentionat ca in imobilul ""Palatul Telefoanelor" sunt in functiune echipamente critice de comunicatii a caror co-locare este deosebit de costisitoare, iar din punct de vedere tehnic necesita masuri speciale.   

2017-03-28

Autor: