News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

libertatea : De unde iti iei benzina, ieftin, la granitele Romaniei

luni 23 mai 2016

Tara noastra, producator de petrol, este inconjurata de tari neproducatoare de titei care au combustibilul la pompa mai ieftin decat la noi


.

In afara de Slovacia, toate tarile din jurul Romaniei au preturile la benzina 95 si motorina standard mai mici decat la noi. Asta in masura in care tara noastra este cel mai mare producator de titei din zona. Libertatea va prezinta datele la zi, in contextul in care incep vacantele.

In acest moment, pretul mediu in tara noastra, la pompa, este de 1,094 euro pe litru la benzian de 95 si 1,045 euro la motorina standard. Aceste valori ne claseaza pe noi, unii dintre cei mai importanti producatori de petrol din Europa, cam la mijlocul clasamentului pe tari. Asta deoarece occidentalii au valori pe masura puterii lor de cumparare. Recordul absolut la scumpete, pentru benzina de 95, se inregistreaza in Olanda, cu 1,534 euro pe litru, iar la motorina, in Suedia, cu 1,446 de euro pe litru. Trebuie sa mentionam insa ca salariul minim din Romania este de 7 ori mai mic decat cel din Olanda, de pilda!

Revenind la zona noastra central si est-europeana, sfatuim romanii care isi fac vacanta in sud, adica Bulgaria si Grecia, sa faca plinul in Bulgaria. Vecinii de peste Dunare vand benzina de 95 cu 0,925 euro, iar motorina cu 0,889 euro. Atentie, benzina din Grecia este cam scumpa, adica 1,360 euro; iar motorina ajunge la 1,066 euro.

Republica Moldova este campioana preturilor mici

In Serbia, benzina este ceva mai ieftina decat la noi, adica 1,051 euro, dar motorina este mai scumpa: 1,087 euro.

Cine merge catre Vest, este bine sa stie ca poate gasi benzina mai ieftina decat la noi in Ungaria si Austria, la 1,067 euro, respectiv 1,720 euro, iar motorina, tot in aceste tari, la 1,017 si 0,973 euro. Foarte bine sta si Polonia, cu 0,928 euro la benzina si 0,889 euro la motorina. Mai spre Occident, combustibilul se scumpeste, in Germania, Italia, Franta etc.

Cea mai ieftina benzina de langa noi se gaseste in Republica Moldova. Cetatenii romani care stau langa acesta granita au sansa sa iasa mai ieftin la un plin daca cumpara peste granita. Oricum benzinariile Petrom si Rompetrol sunt suficient de dese si dau benzina cu 0,708 euro pe litru, iar motorina cu 0,586 euro. Adica aproape la jumatate fata de Romania!

Pentru cei care merg cu masina sa isi vizieteze rudele la vecinii care sunt in conflict cu Vladimir Putin, mentionam ca preturile nu stau rau nici acolo. In Ucraina benzina costa 0,731 euro, iar motorina 0,633 euro.

Preturile, la zi, se gasesc pe site-ul Societatii Inginerilor de Petrol si Gaze, verificabile si pe Cargopedia.

 

 


Autor: