News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

Adevarul : Secretele cozonacului de vis. Unde trebuie plasat vasul cu apa calda pentru aluatul ideal, moale si pufos

luni 14 decembrie 2015

Faina este ingredientul de baza al cozonacului


. Daca nu este de calitate, atunci nici produsul finit nu va fi pufos, ci mai degraba cleios. „Cel mai bine este sa cumparati faina de la moara, nu din magazin. Apoi este foarte important ca inainte sa preparati aluatul pentru cozonac sa cerneti faina cu sita de 3-4 ori. Se aeriseste si ajuta ca aluatul sa fie mai pufos. De asemenea, toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Ouale pentru cozonac trebuie scoase de la frigider cu cateva ore inainte deoarece, daca sunt reci, pot strica aluatul“, spune Marioara Puscas, gospodina din Brasov.

Secrete pentru un aluat pufos

Inainte sa va apucati de framantarea aluatului asigurati-va ca in bucatarie temperatura este constanta.

„Este bine sa nu aveti geamul deschis si sa fie cald in bucatarie, deoarece aluatul are nevoie de caldura. Alegeti, pe langa faina de calitate, si drojdie uscata. Aceasta trebuie dizolvata in apa calduta si nu in lapte. Ca sa aveti un aluat mai pufos trebuie sa il framantati macar jumatate de ora. Pentru un cozonac, este important sa aiba si putina grasime. Multe gospodine pun unt topit. Eu prefer sa topesc untura care este perfecta pentru fragezire. Aluatul este gata atunci cand se dezlipeste de pe maini“, mai spune gospodina.

Nu deschideti cuptorul

Coacerea este si ea extrem de importanta si trebuie respectate cateva reguli. „Este foarte important sa incalziti cuptorul la 200 de grade inainte sa bagati tavile de cozonac. Temperatura se lasa asa cam 20 de minute, timp in care este bine sa nu deschideti usa de la cuptor pentru ca s-ar putea sa vi se lase cozonacul. Dupa 20 de minute puteti cobori temperatura pana la 175 de grade si ar fi bine sa nu deschideti usa la cuptor pana cand cozonacul nu este gata. De asemenea, cozonacul iese mai bine daca puneti sub tava un vas cu apa in timpul coacerii“, mai spune Marioara Puscas.

Cum se raceste cozonacul

Dupa ce ati scos cozonacul de la cuptor trebuie sa aveti grija cum il raciti. „Cozonacul nu se scoate din tava decat atunci cand s-a racit complet. Procesul de racire este unul de durata. Nu va grabiti si nu deschideti geamul ca sa puneti cozonacul la rece. Se va intari. Eu il acopar cu un prosop ca sa fie ferit de curent si pentru ca procesul de racire sa fie mai lent“, mai spune gospodina.

Pe aceeasi tema:

Secretul painii perfecte, o reteta ca la mama acasa. Cum se dospeste in Ardeal aluatul ideal, fara urma de aditivi
Autor: