News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

ziarulfinanciar : Nuclearelectrica: Inainte aveam 20 de contracte, acum avem sute. Sa pui un producator in banda sa-si vanda energia pe contracte de trei luni este criminal

vineri 21 august 2015
Autor: Roxana Petrescu 20
.08.2015

?Nici nu mai visam la contracte (de vanzare a energiei ? n.red.) pe doi ani?, spune Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, unul dintre cei mai mari producatori de energie din Romania, care prin cele doua reactoare de la Cernavoda este responsabil pentru 20% din electricitatea generata local.

Reglementarile in vigoare fac ca incheierea de contracte pe termen lung sa fie dificila si tin portile exportului inchise, lucruri ce forteaza un producator ca Nuclearelectrica, a carui func­tio­nare constanta impune la celalalt capat un consumator stabil, sa inceapa sa joace pe termene foarte scurte. La randul sau, aceasta schimbare vine cu un cost.

?Faptul ca acum contractele se fac pe preturi si cantitati ce nu pot fi modificate induc o reticenta in a intra in acorduri pe termen lung. Mai mult, in decembrie 2014 au inceput discutiile privind modificarea taxei de transport, or atunci cand tu nu poti sa modifici pretul din contract, dar stii ca va urma o schimbare, rezulta ca nu ai cum sa te implici intr-un contract pe termen lung. Ne-am dus pe PZU (piata spot ? n.red.).?

Lulache spune ca daca inainte energia produsa de companie era vanduta pe contracte de 6 luni - un an, acum situatia s-a schimbat, ponderea contractelor pe trei luni sau chiar mai redusa fiind tot mai mare. ?Noi nu suntem un jucator pe PZU, dar cum tranzactiile se faceau numai acolo, am urmat piata. Noi avem efecte operationale din aceasta cauza. Inainte aveam 20 de contracte de care avem grija, acum avem sute. Nici nu mai visam la contracte pe doi ani. De exemplu, acum inca mai vindem energie pentru ultimul trimestru in contextul in care in anii anteriori aveam toata productia contractata cu un an inainte. Nu vedem un semn de imbunatatire. Ne zbatem. Partea buna este ca reusim sa vindem peste media pietei, dar este un lucru care nu poate continua pe termen lung mai ales pentru cei pe carbune.?


Autor: