News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

Gandul : GHID complet. Cum alegi o camera de supraveghere VIDEO pentru acasa sau la birou. Cand pot fi folosite imaginile ca probe in justitie

vineri 06 februarie 2015
Foto: AFP/Mediafax Foto Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Camerele care au fost dezvoltate pentru a realiza o supraveghere de ansamblu au ca scop vizualizarea generala a unor obiective, zone sau urmarirea unor actiuni care nu sunt relevante la nivel de detalii


. Alte camere au integrat un senzor care poate oferi detalii care permit identificarea de persoane si obiecte (placute de inmatriculare, monitorizarea punctelor de vanzare etc.). „Scopul supravegherii conduce la determinarea tipului de camera necesar, al locului in care aceasta va fi amplasata sau tipurile de lentile necesare”, spune Bogdan Gavril, Sales Engineer la Axis Communications.

Alegerea unei camere in functie de aria obiectivului care trebuie supravegheat

Pentru orice spatiu care trebuie supravegheat este necesara determinarea numarului de obiective de interes din interiorul acestuia si daca acestea sunt relativ apropiate unele de celelalte. Aria astfel determinata este necesara pentru a putea alege modelul optim si numarul necesar de camere. Avem astfel:

Camere fixe sau PTZ (pan–tilt–zoom). Un anumit spatiu poate fi supravegheat prin folosirea mai multor camere fixe sau cu ajutorul unor camere PTZ. Luand in considerare faptul ca o camera PTZ cu capabilitate de zoom poate oferi imagini detaliate si de foarte buna calitate, acestea pot fi folosite atat pentru supravegherea unei zone in general, cat si a diferitelor detalii. Totusi, o camera PTZ poate oferi imagini doar dintr-o singura zona, in timp ce o camera fixa ofera o acoperire maxima. Pentru a putea beneficia de capabilitatile maxime ale unei camere PTZ, este nevoie de prezenta unui operator, sau prestabilirea unui tipar de inregistrare.

Camere PTZ (AFP/Mediafax Foto)

HDTV, camerele megapixel sau standard. Potrivit lui Bogdan Gavril, unele din caracteristicile cele mai importante ale camerelor de supraveghere de retea sunt: abilitatea de a trece dincolo de rezolutia traditionala PAL/NTSC (720x576 pixeli, respectiv 720x480 pixeli) si frame rate-uri (25 fps, respectiv 30 fps). Camerele HDTV, megapixel sau cele cu rezolutie standard au fost dezvoltate pentru a fi folosite in diferite scenarii. De exemplu, daca avem de supravegheat doua zone de interes de dimensiuni reduse aflate una in proximitatea celeilalte, este recomandata folosirea unei camere megapixel sau HDTV cu lentile wide (unghi larg de vizualizare), in detrimentul folosirii a doua camere non-megapixel.

Camera de supraveghere standard (AFP/Mediafax Foto)

Un alt criteriu important: obiectivul este interior sau exterior

„Atunci cand este nevoie de supravegherea unui spatiu neiluminat artificial, alege o camera cu lampa IR”, recomanda Gavril.

Camere de supraveghere care dispun de propria sursa de lumina (AFP/Mediafax Foto)

De asemenea, daca plasarea camerei se va realiza intr-un spatiu in care riscul de vandalism este ridicat, trebuie avuta in vedere si achizitionarea unei carcase de protectie sau a unui sistem care poate tine potentialii atacatori la distanta.

Camera video de supraveghere cu sistem de protectie impotriva actelor de vandalism (Foto: AFP/Mediafax Foto)

Calitatea imaginii, compresie video si functii audio

Calitatea imaginii este una dintre cele mai importante caracteristici ale unei camere. Este in schimb un aspect greu de masurat si cuantificat. Cea mai buna solutie pentru a determina calitatea imaginii unei camere de supraveghere este sa instalezi diferite modele si sa compari imaginile. Daca inregistrarea de imagini in care apar obiecte in miscare este o caracteristica vitala pentru tine, este important sa alegi o camera care foloseste o tehnologie de scanare progresiva.

Cele trei standarde de compresie video folosite de produsele Axis sunt H.264, MPEG-4 si Motion JPEG. H.264 is este ultimul standard implementat si ofera o folosire optima a spatiului de stocare si a benzii de internet folosite.

Unele camerele au incorporat un microfon si/sau o intrare pentru un microfon extern. De asemenea, anumite modele detin si un speaker sau o iesire audio.

Un aspect extrem de important: securitatea

In cazul in care camerele sunt IP (cele care pot fi accesate de la distanta prin internet), securitatea este un aspect extrem de important. Unele camere dispun de criptare HTTPS pentru fisierele video inainte de a fi transmite pe retea si filtrare de adrese IP (se poate face configurarea camerelor pentru a permite doar adresa IP a serverului care gazduieste software-ul de management video pentru a accesa produsele video de retea).

O problema pentru multe dispozitive conectate la internet, printre care si camerele IP, este ca nu pot rula aplicatii de securitate. Cea mai simpla modalitate prin care puteti bloca sau ingreuna accesul infractorilor cibernetici la aceste dispozitive este achizitionarea unui router care dispune de functii de securitate bune, care sa actioneze ca un intermediar intre conexiunea de internet si dispozitive. Totodata, poate fi achizitionat un firewall hardware, care sa filtreze traficul care vine inspre router. 

Recent, hackeri au publicat pe internet mai multe materiale inregistrate de camere video de supraveghere. Potrivit specialistilor, la baza atacurilor sta lipsa de preocupare a utilizatorilor pentru securitatea dispozitivelor. Problema este ca, de cele mai multe ori, camerele IP sunt lasate sa functioneze cu parola din fabrica, usor de ghicit. Adica, in multe cazuri, utilizator „admin” si parola tot „admin”.

„Primul nivel de securitate este la nivel de echipament – trebuie respectate protocoalele de instalare initiala si securitatea camerei prin user si parola. Utilizarea unui nume de utilizator si parola de autentificare este metoda de baza de protectia datelor intr-o retea IP si poate fi suficienta in cazul in care nu sunt necesare un nivel ridicat de securitate, sau in cazul in care reteaua video este segmentat off de la reteaua principala si utilizatorii neautorizati nu ar avea acces fizic la reteaua video. Parolele pot fi criptate sau necriptate atunci cand sunt trimise; primul nivel protejeaza cel mai mult”, explica specialistul Axis.

Administrarea unei solutii de supraveghere se face prin intermediul unei platforme web, care poate fi accesata de oricine are datele de autentificare. Astfel, pentru a evita atacurile, primul lucru pe care trebuie sa il faca un utilizator dupa ce instaleaza sistemul este sa schimbe datele de autentificare, alegand o parola de acces complicata.

Un alt sfat util este folosirea propriului serviciu VPN. Tehnologia VPN (virtual private network/retea privata virtuala) creaza intr-o retea publica o subretea de confidentialitate aproape la fel de inalta ca intr-o retea privata adevarata la care sunt legati numai utilizatori autorizati. In mod intentionat aceasta subretea, denumita „retea VPN”, nu poate comunica cu celelalte sisteme sau utilizatori ai retelei publice de baza.

Un VPN va permite sa va conectati in conditii de securitate sporita de la distanta la dispozitivele de acasa. Retelele VPN cripteaza informatiile, iar utilizatorii pot crea o conexiune intre un dispozitiv si o retea de incredere (cea de acasa). Astfel, pot fi verificate in siguranta, de la distanta, camerele de securitate.

Aspecte legale importante legate de folosirea camerelor de supraveghere video

Potrivit legislatiei in vigoare, camerele de supraveghere video din locurile publice sau deschise publicului trebuie montate in locuri vizibile, fiind interzisa utilizarea camerelor video ascunse, cu exceptia situatiilor prevazute de lege.

In cazul in care in inregistrarile video (indiferent de suportul cu care sunt realizate acestea; poate fi vorba si de un smartphone) permit identificarea directa sau indirecta (ex.: filmarea numarului de inmatriculare a unei masini) a persoanelor fizice, acestea reprezinta operatiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal care intra sub incidenta legislatiei specifice.

Un aspect foarte important pentru angajatori: prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajatilor prin mijloace de supraveghere video este permisa pentru indeplinirea unor obligatii legale exprese sau in temeiul unui interes legitim, cu respectarea drepturilor persoanelor angajate, in special a informarii prealabile a acestora. Prelucrarea acestor date nu se poate efectua decat pe baza consimtamantului expres si liber exprimat al angajatilor. Mai mult, nu este permisa montarea de camere video in interiorul birourilor in care angajatii isi desfasoara activitatea la locul de munca, cu exceptia situatiilor prevazute de lege (banci s.a.).

Un aspect foarte important pentru cei care isi instaleaza camere de supravegheze acasa: potrivit legii, imaginile nu pot fi folosite ca proba in instanta in cazul in care sistemul instalat nu este unul certificat de autoritati. Insa, aici situatia este foarte nuantata, deoarece se pare ca procedura privind omologarea/certificarea echipamentelor este confuza. De aceea, au fost foarte multe situatii in care probele video obtinute cu camere neomologate au fost acceptate de judecatori. 

Scopurile pentru care legea din Romania permite supravegherea video:

- prevenirea si combaterea savarsirii infractiunilor;

- supravegherea traficului rutier si constatarea incalcarii regulilor de circulatie rutiera;

- asigurarea pazei si protectiei persoanelor, bunurilor si valorilor, a imobilelor si a instalatiilor de utilitate publica, precum si a imprejmuirilor afectate acestora;

- indeplinirea unor masuri de interes public sau exercitarea prerogativelor de autoritate publica;

- realizarea unor interese legitime, cu conditia sa nu se prejudicieze drepturile si libertatile fundamentale sau interesul persoanelor vizate.

Piata camerelor de supraveghere video

In 2015, piata camerelor si echipamentelor de supraveghere video va inregistra, la nivel global, o crestere de 10%, de la aproximativ 15 miliarde de dolari in 2014, estimeaza firma de cercetare IHS. Pana in 2018, veniturile generate de industrie vor ajunge la 23,6 miliarde de dolari.

Sursa: IHS Inc. 

Potrivit IHS, in Romania piata va inregistra o crestere de 20% in acest an, insa firma de cercetare nu specifica valoarea acesteia. Conform unor estimari facute pentru gandul de jucatori din piata, piata loacla a acestor echipamente se situeaza undeva la 4-5 milioane de euro pe an. 

Citeste si TOPUL operatorilor telecom din Romania cu cele mai ieftine smartphone-uri. Unde conduce Vodafone si pe ce segment Telekom este lider. Diferenta fata de magazinele online Citeste si Motivul pentru care smartphone-urile cu sistem de operare Android se ieftinesc pe zi ce trece Citeste si Dezvoltatorul pe care gigantii internetului nu l-au putut ingenunchea, iar acum l-au imbogatit. Povestea AdBlock Plus, extensia care blocheaza reclame
Autor: