News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

ziarulfinanciar : ANRE a inceput sa ?corecteze? tarifele de distributie a energiei

marşi 23 decembrie 2014
Autor: Radu Bostan 22
.12.2014

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a inceput sa ajusteze tarifele de distributie a energiei, ca urmare a deciziei de reducere a ratei de rentabilitate in aceasta activitate de monopol natural. Filiala Muntenia Nord din grupul Electrica (simbol bursier EL) va incasa anul viitor cu 3% mai putin din distributie, ceea ce inseamna ca veniturile ii vor scadea proportional, daca ajustarea tarifelor nu este compensata de o crestere a volumului de energie distribuit.

Tariful pentru energia distribuita de Muntenia Nord pe reteaua de inalta tensiune a fost redus cu 2,3%, la 18,47 lei/MWh, tariful pe reteaua de medie tensiune a scazut cu 3,1%, la 42,84 lei/MWh, iar tariful pentru reteaua de joasa tensiune a fost corectat negativ cu 3%, la 138,61 lei/MWh, arata un ordin publicat de presedintele ANRE in Monitorul Oficial.

Filiala ar urma astfel sa incaseze din distributia de energie in primele noua luni din anul viitor cu 14,8 milioane de lei mai putin decat in aceeasi perioada a anului 2014, potrivit estimarilor ZF, care pleaca de la premisa ca volumul distribuit va ramane relativ constant anul viitor, in conditiile in care Transelectrica a estimat in acest an o crestere de doar 1% a consumului de energie.

Muntenia Nord este cea mai importanta filiala de distributie din portofoliul Electrica, avand cea mai mare contributie la veniturile si profitul operational (EBITDA, profit inainte de taxe, dobanzi si amortizare) al grupului, de 35% si, respectiv 33%. Aria de acoperire a filialei include judetul Galati, unde functioneaza combinatul siderurgic ArcelorMittal, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din tara. Muntenia Nord a distribuit in primele noua luni o cantitate de 4,6 TWh, fata de 3,4 TWh in Transilvania Nord si 3,9 TWh in Transilvania Sud.

Ajustarea tarifelor are loc dupa ce ANRE a decis sa reduca rata reglementata de rentabilitate a activitatii de distributie, de la 8,52% la 7,7% pana in 2018. Rata de rentabilitate este un fel de index care stabileste ce profit le este permis distribuitorilor de energie sa realizeze pe baza activelor fiecaruia. Tarifele de distributie au crescut intre 2009 si 2014 cu 15% la nivelul intregului sistem de distributie, iar aceste taxe reprezinta o treime din factura finala platita de consumatori.

Noile tarife pentru filialele din Transilvania nu au fost inca publicate de ANRE, dar presupunand ca acestea vor fi reduse tot cu 3%, veniturile grupului ar putea fi cu circa 40 milioane de lei mai mici in primele noua luni ale anului viitor, potrivit estimarilor ZF. Cum compania nu comunica date actualizate privind impartirea consumului din fiecare regiune dupa nivelul de tensiune, ZF a folosit date din rapoarte ale filialelor Electrica din anul 2012.

?Luand in calcul aceeasi reducere a tarifelor pentru toate filialele si restul elementelor neschimbate, la prima vedere EBITDA din distributie pentru 2015 ar putea fi aproape neschimbat fata de anul anterior, in timp ce estimarile noastre initiale aratau o crestere de 20%?, arata analistii bancii Raiffeisen intr-o nota de cercetare. Grupul a raportat EBITDA de 595,9 milioane de lei din distributie dupa primele noua luni.

ANRE a ajustat si tarifele percepute de ceilalti distribuitori de energie, reducand cu pana la 3% tarifele pentru E.ON Moldova Distributie si Enel Distributie Banat, dar majorand cu pana la 4,5% tarifele pentru CEZ Distributie.

Toti distribuitorii, cu exceptia CEZ, fac parte din portofoliul Fondului Proprietatea (FP). La 30 septembrie, participatiile Fondului la companiile de distributie erau evaluate la 2,46 miliarde de lei, echivalent cu 16,7% din valoarea activului net.


Autor: