News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

ziarulfinanciar : Desi in tara lor magazinele stau inchise duminica, retailerii avertizeaza ca o astfel de masura luata in Ungaria va lovi in consumatori si in angajati

joi 18 decembrie 2014
Autor: Daniela Stoican 18
.12.2014 Legea adoptata in Ungaria prin care magazinele mari vor fi inchise duminica nu pare sa aiba justificare economica si va duce la pierderea a 20.000 de locuri de munca, dupa cum estimeaza reprezen­tantii lanturilor de supermarketuri.

Masura nu pare sa aiba parte nici de sustinerea populatiei, obisnuita sa mearga la cumpa­raturi in weekend, spun analistii socio-economici.

Magazinele vor fi inchise duminica, cu exceptia celor a caror suprafata nu depaseste 200 de metri patrati, cu conditia ca personalul care lucreaza duminica sa fie un proprietar de magazin care detine o participatie de minimum 20% la acesta, sau un membru al familiei acestuia. Legea va intra in vigoare din martie.

Retailierii spun ca masurile, care vin dupa o serie de impozite punitive si reforme impuse asupra companiilor mari, dintre care multe sunt straine, vor afecta interesele consumatorilor si ale angajatilor.

?Credem ca Ungaria are de castigat din comertul desfasurat duminica. Clientii pot alege cand si unde sa mearga la cumparaturi, iar colegii nostri pot profita de ocazia de a castiga mai mult datorita platilor suplimentare care se fac pentru munca de duminica?, spune intr-o declaratie grupul de supermarketuri Tesco, unul dintre cei mai mari retaileri din Ungaria.

Secretarul de stat Sándor Czomba recunoaste ca vor exista restructurari de personal, dar spune ca estimarile privind un numar de 20.000-30.000 de disponibilizari sunt mult exagerate, potrivit Portfolio.hu.

Anumiti ministri din guvernul maghiar admit ca nu exista prea multe justificari economice pentru lege, iar sustinerea legii de catre premierul Viktor Orban pare sa ii fi luat pe multi dintre colegii sai de guvern prin surprindere, noteaza Financial Times. Masura a fost propusa de Partidul Crestin-Democrat, partenerul de guvernare al partidului lui Orban, dar timp de mai  multe luni nu s-a bucurat de sustinere politica.

Un oficial maghiar a declarat ca masura nu este sustinuta de populatie, principalii opozanti fiind  angajatii unora dintre supermarketuri care castiga suplimentar pentru ca lucreaza duminica.

?Daca am organiza un referendum pe aceasta tema maine, am pierde?, a spus el pentru Financial Times.

Analistii descriu masura ca derutanta, dar spun ca in spatele ei s-ar afla o combinatie de factori ? sustinerea ideologica a crestin-democratilor si lobby-ul facut de micii retailieri autohtoni.

?Daca masurile vor intra in vigoare, ele vor avea un impact direct asupra angajarilor si a castigurilor, dar si un impact indirect, care ar putea fi foarte neplacut, asupra perceptiei investitorilor. Deja exista o perceptie negativa asupra mediului de afaceri din Ungaria si acest lucru transmite un semnal negativ?, a comentat pentru Financial Times economistul Attila Bartha de la Centrul pentru Studiul Politicilor de la Universitatea Europei Centrale din Budapesta.


Autor: