News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

ziarulfinanciar : Catalin Cretu, Visa: Doua treimi din consumul romanilor se fac cu numerar, ceea ce alimenteaza economia subterana

marşi 16 decembrie 2014
Autor: Roxana Rosu 15
.12.2014

Banii de pe card reprezinta doar o treime din consumul general al romanilor, restul de doua treimi fiind numerar in piata, situatie care alimenteaza economia subterana, este de parere Catalin Cretu, director subregional pentru Romania, Croatia si Slovenia la VISA Europe.

?Plata cu cardul a crescut de 2,5 ori in criza. La sfarsitul lunii septem­brie aveam 7,5 miliarde euro cash retras de la ban­co­mate, in crestere cu 6,5%, si 1,8 miliarde euro plati pe card, in urcare cu 16%?, a declarat Catalin Cretu la ZF Live.

In opinia lui, reteaua de bancomate este suficient dezvoltata in acest mo­ment, fiind nece­sara insa cres­terea nu­ma­­rului de POS-uri din piata, ceea ce ar sustine uti­lizarea cardului in de­trimentul ca­shului.

?Acum sunt 130.000 de POS-uri in Romania. Daca raportam numarul de POS-uri la mia de locuitori, suntem foarte jos in cla­samentul tarilor. Circa 6-7 termi­na­le la 1.000 de locuitori, pana si sub Bul­garia. In Croatia de exemplu raportul este de 20 la 1.000?, a adaugat Cretu.

Dincolo de comisioanele pe care le platesc pentru POS-uri, comerciantii sunt avantajati de acest mijloc de plata, care poate determina o crestere de 5-7% a incasarilor. Statistic, plata me­die cu cardul ese mai mare decat cea cu cash, cifrandu-se undeva la 33 de euro.


Autor: