News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

ziarulfinanciar : Cat de mult ne protejeaza geamurile masinii impotriva razelor ultraviolete

luni 16 septembrie 2013
Autor: Octavian Calei 15
.09.2013

Geamurile unei masini sunt construite pentru a oferi protectie in caz de accidente, insa protectia impotriva razelor ultraviolete, care pot provoca soferilor expusi la soare un timp indelungat cancer de piele, nu este reglementata decat in cazul parbrizului, scrie autos.aol.com.

Cateva studii au indicat existenta unei legaturi dintre cancerul de piele si expunerea la soare in timpul condusului, mai ales in cazul soferilor de tir si a celor care fac naveta.

In 2007, cercetatorii de la Universitatea St. Louis de Medicina au descoperit ca intr-un grup de 898 de pacienti afectati de cancer de piele, 53% dintre afectiuni erau prezente pe partea stanga. Statistic, partile cele mai afectate de cancerul de piele sunt zonele expuse in timpul condusului: capul, gatul, bratele si mainile.

Producatorii de geamuri pentru masini trebuie sa respecte o serie de standarde care impun patrunderea optima a luminii si faramitarea sticlei in cazul unui accident, insa nu exista nicio norma care sa reglementeze protectia impotriva razelor ultra violete. Astfel, factorul de protectie solara variaza de la producator la producator si nu este acelasi la toate geamurile unei masini.

Parbrizele ofera cea mai buna protectie solara la toate masinile. Conform reglementarilor, un parbriz trebuie fabricat din sticla laminata, avand trei straturi: doua de cate 2,1 milimetri din sticla, intre care unul de 0,8 mm facut dintr-un plastic maleabil. Sticla trebuie sa se sparga cu usurinta in caz de impact iar plasticul este menit sa preia socul.

Stratul de plastic din parbrize contine un filtru impotriva razelor ultra violete. Potrivit producatorilor de parbrize, acestea absorb 100% din razele UVB, provocatoare de arsuri, si in jur de 98% din razele UVA, care pot provoca boli ale pielii pe termen lung. Per total, un parbriz ofera un factor de protectie solara (SPF) de peste 50, echivalentul celei mai puternice creme de plaja.

Insa cu geamurile laterale si luneta este o cu totul alta poveste, factorul de protectie solara variind de la o masina la alta. Acestea sunt construite dintr-o sticla temperata de o grosime de aproximativ 4 mm, neavand un strat de plastic. Geamurile laterale ale unei masini absorb numai 65% din razele ultra violete si au un SPF 16, cat cea mai slaba crema de protectie solara.

Unii producatori opteaza pentru geamuri cu un grad de protectie ridicat pentru a obtine o racire mai eficienta a masinii. Caldura de la soare poate forta aerul conditionat sa functioneze mai intens, scazand economia de combustibil. Producatori sud coreeni precum Hyundai si Kia folosesc geamuri cu factor de protectie intre 44 si 48 pentru masinile exportate in SUA.
 


Autor: