News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

ziarulfinanciar : Consumul populatiei pune frana economiei: vanzarile de retail au scazut cu 4% in iunie

marşi 06 august 2013
Autor: Ciprian Botea 04
.08.2013

Comertul cu amanuntul - cel mai important indicator al consumului populatiei - a scazut in iunie pentru a doua luna consecutiv, ceea ce transmite un semnal descurajator privind revigorarea economiei, sustinuta in acest moment doar de exporturi.Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a fost in iunie cu 4,2% mai mica fata de aceeasi luna din 2012, vanzarile de carburanti, alimente si bauturi fiind cele mai afectate, potrivit datelor Insti­tutului National de Statistica (INS).

Consumul, care in perioada de boom a dus in spate toata economia romaneasca, actioneaza acum ca o frana in contextul in care salariile raman mici si cresterile, acolo unde exista, nu reusesc sa tina pasul cu majorarea preturilor.

?Cifrele din luna iunie confirma as­teptarile ca vanzarile de retail sa sca­da si in lunile urmatoare, in conditiile in care increderea consumatorilor a stagnat si rata somajului a crescut anul acesta. O revenire graduala este asteptata spre finalul anului pe fondul cresterii sala­riilor reale ca urmare a reducerii in­flatiei?, afirma Mi­hai Patrulescu, senior eco­nomist al Uni­Credit Tiriac.

Economia a crescut cu 2,2% in primul trimestru, iar prognozele indica un avans similar pentru intreaga perioada ianuarie-iunie, cresterea fiind sustinuta aproa­pe integral de avansul exporturilor. Consumul nu reuseste sa isi revina in conditiile in care peste jumatate din angajatii romani cas­tiga sub 1.500 de lei (echivalentul a 340 de euro).

Scaderea consumului pune presiune si pe bugetul statului, care incaseaza mai putini bani din TVA -  cel mai puternic impozit aflat la indemana statului care aduce un sfert din veniturile bugetare ale Romaniei.

Ritmul de crestere a inca­sa­rilor din TVA a incetinit dupa primele sase luni la 2,3% fata de anul anterior, fata de 6% in primele cinci luni. Practic, cu exceptia lunii februarie, cand au fost pe plus, in rest incasarile lunare din 2013 au fost mai mici decat anul trecut.

Incertitudinea legata de evolutia eco­no­miei si de siguranta locului de munca a fortat oamenii sa cumpere produse mai ieftine si sa economiseasca o parte din venituri. Depozitele populatiei inregistrau in iunie o crestere cu echivalentul a 6,5 mi­liarde de lei fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit BNR.

Comertul a inregistrat doar trei luni de crestere anul acesta, avansul fiind cuprins intre 1,8% si 2,8%. ?Datele privind vanzarile din comertul cu amanuntul continua sa fie volatile si indica o revenire lenta avand in vedere consumul foarte slab?, afirma Flo­ren­tina Cozmanca, senior economist al RBS Bank.

Cea mai mare scadere a fost inregis­trata in luna iunie de vanzarile de carburanti, care s-au contractat cu 10% fata de anul anterior. Comertul cu produse alimentare, bauturi si tutun s-a contractat cu trei procente, in timp ce vanzarile de produse nealimentare au scazut cu 0,7%. Vanzarile mai mici de produse alimentare confirma faptul ca populatia s-a orientat catre produse mai ieftine.

La nivel agregat, primul semestru a marcat o scadere a comertului cu ama­nuntul cu peste un procent fata de in­tervalul ianuarie-iunie 2012, pe fondul cresterii somajului si scaderii increderii consu­matorilor. Somajul a urcat cu aproa­pe un punct procentual din decembrie pana in iunie si a ajuns la 7,6%, in conditiile in care multe companii confruntate cu scaderea cifrelor de afaceri au recurs la noi valuri de restructurari de personal.

Dinamica negativa a consumului in pri­ma jumatate a anului vine in contextul in ca­re iunie a fost a treia luna din 2013 - dupa mar­tie si mai - in care vanzarile cu ama­nun­tul au scazut. Consumul revenise pe plus anul trecut, inclusiv pe fondul unui efect de ba­za dupa contractia severa din primii ani de criza.

Vanzarile din comertul cu amanuntul cres­cusera neintrerupt timp de 14 luni con­se­cutive, intre octombrie 2011 si noiem­brie 2012, inainte de a intra intr-o perioada de volatilitate in ultimele sapte luni. Nu exista date privind evolutia consu­mu­lui la ni­velul UE in luna iunie, dar in lu­na mai Ro­mania inregistrase a doua scadere ca vo­lum din UE, du­pa Spania, unde somajul este 25%, po­tri­vit datelor Eurostat, biroul de statistica al UE.

Scaderea consumului in continuare in lu­na iunie este cu atat mai ingrijoratoare cu cat dinamica negativa din mai fusese pusa de analisti si de oamenii de afaceri pe sea­ma vacantei de Pasti si de 1 Mai, la mo­mentul res­pectiv existand asteptari privind o re­vi­go­rare a situatiei in a doua jumatate a anu-lui. Scaderea inflatiei, care ramane deo­cam­data peste pragul de 5% pe an, este insa pri­ma conditie pentru o eventuala re­lua­re a con­sumului, ca urmare a cresterii sa­la­riilor reale si implicit a puterii de cumparare.

Consumul a scazut in iunie pentru a doua luna consecutiv pentru prima data din septembrie 2011 incoace. Scaderi izolate, de o singura luna, mai fusesera inregistrate in decembrie anul trecut si in martie 2013. Consumul isi revenise in aprilie, dupa un inceput de an foarte prost.

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul revenise pe plus in luna apri­lie, cu un avans de 2,7% fata de aceeasi pe­rioa­da a anului anterior, insa nu datorita as­censiunii vanzarilor de produse alimen­tare, ci gratie revirimentului semnificativ al comertului cu produse nealimentare.

Acest articol a aparut in editia tiparita a Ziarului Financiar din data de 05.08.2013


Autor: