News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

Gandul : Casele RA-APPS ajung la preturi de chilipir. Cu cat se vor vinde prin NEGOCIERE DIRECTA apartamente centrale in Bucuresti, vile la munte si terenuri de tenis la mare

vineri 19 iulie 2013
Foto: Silviu Matei // Mediafax
.

O vila la Predeal, apartamente in centrul Capitalei, terenuri virane, agricole, terenuri de tenis sau de minigolf la mare nu au avut cautare la preturile pietei, motiv pentru care vor fi vandute de Regia Autonoma Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) prin negociere directa, cu singura conditie de a depasi pretul de inventar.

Dupa tentative de vanzare ratate pe parcursul ultimului an si jumatate, RA-APPS a facut, la inceputul lunii, o a treia licitatie pentru 23 de apartamente, vile, spatii comerciale si terenuri, reducand din nou pretul, de aceasta data cu 20%, si a scos la o a doua licitatie alte cinci apartamente din Bucuresti, cu 10% reducere.

Regia a vandut insa doar un apartament, pentru care, conform informatiilor transmise Mediafax, va incasa 544.360 de euro. Jumatate din bani raman la RA-APPS, cealalta jumatate merg la Guvern.

Cele mai multe dintre proprietatile puse, de Guvern in martie, pe lista de vanzare nu au fost insa nici macar evaluate pana la aceasta data. Pentru celelalte, putinii interesati asteapta chilipirul: noua ordonanta a Guvernului Ponta adoptata ulterior ca lege prevede ca ceea ce nu se vinde nici la a treia licitatie se scoate la negociere, pornind de la la un pret cu 30% mai mic. Teoretic, se poate inscrie oricine. Practic, chiriasii au intaietate.

Vila Predeal, la mica intelegere, sub 180.000 de euro

La 430 de euro metrul patrat pe suprafata construita, cat a cerut RA-APPS in prima faza, Vila Predeal din statiunea montana omonima nu a avut nici macar un pretendent. "E o vila libera. O folosim ca sa o inchiriem turistilor. Acolo a fost sediul Bancii Agricole, asa a fost gandita, ca sediu de institutie, iar in Predeal nu prea mai sunt institutii care ar putea sa o foloseasca. Nu are curte, doar terenul de 240 de metri si e chiar la strada, intre DN1 si calea ferata. Dar e aproape de partie. Este mobilata, in stare foarte buna, are centrala termica proprie, cine o ia se poate muta imediat. Mi se pare ca si cearsaful si pernele sunt pe pat, numai sa le spalati, daca doriti, si gata!", explica pentru gandul, la momentul primei licitatii, Marius Bucura, reprezentantul RA-APPS de la Sinaia, care a mai trecut, anterior legii Ponta, prin inca trei tentative de a o vinde, din 2011 incoace.

Vila Predeal

Pretul initial de 240.100 de euro plus TVA, asa cum a fost evaluata la inceputul anului 2012, plus garantia de participare de 48.020 de euro nu a atras insa cumparatorii care ar fi trebuit sa mai plateasca, pentru a intra la licitatie, 2.000 de lei caietul de sarcini si alti 2.000 de lei dosarul de prezentare.

Acum, va fi scoasa la negociere, statul urmand sa obtina sub 180.000 de euro fara TVA, dar nu mai putin decat valoarea de inventar nefacuta publica.

100 de euro metrul patrat de teren la Predeal

Tot la Predeal, statul a scos la vanzare un teren, in vecinatatea unui complex turistic de trei stele. "Zona e foarte  buna, iar terenul e liber", spunea Marius Bucura. Esecul a fost insa similar: niciun ofertant. Doar informativ, s-ar fi interesat proprietarii complexului turistic vecin. Fara intentii concrete insa, cat timp pretul era considerat mare.

Pentru 2656,75 de metri patrati, RA-APPS cerea in prima instanta 438.000 plus TVA din care 87.600 de euro trebuie depusi de la inceput intr-un cont, ca garantie de participare. Nimeni nu a fost insa dispus sa plateasca nici macar cei 500 de lei pentru dosarul de prezentare, cu atat mai putin 1.000 de lei pentru participarea la licitatie.

Terenul RA-APPS din Predeal

"Cei interesati asteapta sa mai scada pretul, pana la 30%, in mai multe etape, cum e prevazut in ordonanta", anticipa Marius Bucura. Estimarea sa s-a suprapus intocmai peste realitate. Dupa trei etape succesive fara niciun cumparator, statul da inapoi cu pana la 115.000 de euro. Ultimul pret solicita 350.400 de euro fara TVA, va fi redus cu inca 10% sau chiar mai mult, daca potentialul cumparator va negocia bine.

Terenurile de tenis si minigolf de la mare, negociate unul cate unul

Un pret mai mic au asteptat si potentialii cumparatori de terenuri de tenis sau de minigolf scoase la vanzare la Neptun. “Hotelul Arad nu mai apartine de RA-APPS. A fost transferat la un moment dat catre alta institutie. Terenurile de tenis insa au ramas. Noi le-am mai inchiriat, dar nu intotdeauna isi scot banii. Dar la licitatie nu s-a inscris absolut nimeni", a explicat la acelasi moment pentru gandul Adriana Danciu, de la SRP Neptun.

Pe cele doua terenuri de tenis cu  zgura (606,92 mp), cu aleile si spatiul verde (5.364,15 mp) aferente, statul fixase un pret de 1.117.500 de euro fara TVA, iar pentru al treilea, un teren de minigolf cu suprafata totala de 7.753,28 mp, alei si spatiu verde (7.490 mp), Guvernul a cerut 1.296.000  de euro fata TVA. Al patrulea - o pepiniera de 8.700 de metri patrati in Eforie Nord este evaluata la 244.000 de euro.

Acum, RA-APPS va da terenurile de tenis cu maximum 815.000 de euro, putand sa meraga insa mult mai jos, pe cel de minigolf cu cel mult 930.000 de euro, iar pentru pepiniera nu va scoate mai mult de 190.000 de euro fara TVA.

Chilipirurile chiriasilor centrali din Bucuresti

Cu o singura exceptie, nici licitatiile anuntate pentru casele din Bucuresti nu au trezit nicio reactie la licitatiile deschise. Urmatorul pas: negocierea.

Din informatiile obtinute de gandul, cel putin doua din cele 17 imobile din Bucuresti care vor fi negociate direct sunt ocupate de chiriasi care vor avea drept de preemtiune.

In aceasta situatie este un apartament de 3 camere intr-un bloc cu cinci etaje din centrul Capitalei, pe strada Luterana, nr. 5 si altul pe Bulevardul Nicolae Balcescu nr 9, langa Universitate. Apartamentul 42, situat la etajul 2, scara D, pe strada Lutherana are o surprafata de 83,77 de metri patrati si a fost scos initial la licitatie cu pretul de pornire de 73.000 de euro fara TVA. Fiecare din cele trei esecuri a insemnat un minus de aproximativ 7.000 de euro din pret. Cum chiriasul nu s-a prezentat la licitatie, acum, va avea dreptul sa il cumpere cu cel mult 50.000 de euro plus TVA, cat un apartament din fostele cartiere muncitoresti.

Foto: Silviu Matei // Mediafax. Blocul de pe strada Lutherana nu este o constructie noua, dar este situat central.

Al doilea apartament cu chirias are patru camere cu suprafata de 107,61 de metri patrati, boxa si teren, este situat la etajul al doilea si i s-a fixat un pret de pornire de 146.000 de euro fara TVA. Pentru apartamentul 16 din Nicolae Balcescu, nr. 9 statul poate insa acum sa cada la invoiala cu chiriasul pe aproximativ 100.000 de euro sau mai putin.

Foto: Silviu Matei // Mediafax. Blocul din Nicolae Balcescu, nr 9.

Apartamente post-comuniste in centrul Capitalei, sub 100.000 de euro

Intr-un bloc nou din Aleea Cauzasi nr 47, in zona Unirii, sunt nu mai putin de 10 apartamente de trei si patru camere la preturi care vor putea cobori chiar sub 100.000 de euro plus TVA. La ultima incercare de licitare acestea au fost cuprinse intre 146.000 si 148.000 de euro, cu tot cu locul de parcare inclus, singurul mai scump, pentru care s-au cerut 184.000 de euro, fiind un penthouse de 205 metri patrati aflat la etajul al noualea. Toate aceste preturi vor scadea acum cu minimum 10%.

Imobilul RA-APPS din Aleea Cauzasi. Sursa foto: Google Maps

La negociere directa cu actualul chirias vor fi scoase si cele doua spatii comerciale de la parter. Unul de 162,35 mp, cu doua locuri de parcare, pentru care se vor lua maximum 213.000 de euro fara TVA si altul de 39,50 mp tot cu doua locuri de parcare, la demisol pentru care RA-APPS va scadea cel putin 10% din cei 57.600 euro (fara TVA) pe care i-a cerut la licitatie in iulie.

Un alt apartament de 4 camere, cu suprafata utila de 133,75 mppe strada George Enescu nr. 7 scade de asemenea la aproximativ 100.000 de euro fara TVA.

Foto: Silviu Matei // Mediafax. Blocul din strada George Enescu

Un duplex pe Calea Calarasilor, nr 79, la etajul al doilea (suprafata utila 196,22 mp) si mansarda (66,78 mp), cu cate cinci camere pe fiecare nivel, dar intr-un imobil vechi din 1940 si in care locuieste si un proprietar, va fi vandut cu nu mai mult de 208.000 de euro fara TVA. Initial, RA-APPS a cerut 286.000 de euro, insa nu s-a aratat nimeni interesat.

Pentru un alt imobil cu 4 camere si dependinte, cu suprafata construita 122,13 mp si teren de 452,56 mp, pe strada Cuza Voda nr. 90, in zona Tineretului, Guvernul va incasa maximum 210.000 de eura fara TVA, desi initial ceruse peste 260.000.

Apartament in Cluj, la pret micsorat considerabil

Este si cazul apartamentului 25 de pe strada Nicolae Titulescu nr. 24 , din Cluj-Napoca. "E intr-o zona centrala, apartamentul e bun, a fost modernizat si apoi l-am inchiriat cu 220 de euro plus TVA pe luna. Acum e liber", explica pentru gandul Mircea Vadan de la sucursala Regiei de Protocol din Cluj-Napoca.

Pretul iitial de 66.000 de euro plus TVA pentru trei camere si 62,17 mp, suprafata utila nu a adus niciun cumparator. Acum, RA-APPS va negocia direct cu orice cumparator interesat, cu sanse sa obtina cel mult 48.000 de euro fara TVA.

Blocul din Cluj-Napoca de pe starda Nicolae Titulescu

Cum se va negocia in spatele usilor inchise

Dupa noua lege, intr-o prima etapa, vanzarea se face prin licitatie, pornind de la pretul stabilit de evaluator. Daca proprietatea nu este cumparata, la a doua incercare pretul scade cu 10%, iar la a treia cu 20%. In cazul unui esec, etapa licitatiilor este urmata de negocierea direct cu actualul chirias sau cu un alt potential cumparator, neanuntat in prealabil, de la un pret cu 30% mai mic decat cel stabilit de evaluator, dar peste valoarea de inventar.

La negocierea directa, in termen de doua zile lucratoare de la inregistrarea ofertei de cumparare, RA-APPS va publica pe site-ul propriu anuntul privind inregistrarea acesteia, iar o noua licitatie va fi organizata doar daca, in termen de alte doua zile, vor fi inregistrate mai multe oferte.

Dupa simplificarea regulilor de vanzare, casele RA-APPS se pot cumpara in rate de pana la trei ani cu avans de 25% sau intre 10% si 25% daca noii proprietari sunt tineri sub 35 de ani.

Intreaga operatiune este pregatita in contextul in care singurele variante viabile indicate de consultanti imobiliari pentru un castig mai bun al statului sunt infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii catre fir­me private.

Pentru acest an, RA-APPS estimeaza venituri totale de 449,1 milioane lei, dar incasarile din vanzarea de imobile nu ar urma sa depaseasca 193,5 milioane lei.


Autor: