News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

curentul : Consumul exagerat de sare spore?te riscul de cancer la stomac

joi 18 iulie 2013
O alimenta?ie prea bogata in sare cre?te riscul apari?iei cancerului gastric, prin favorizarea activita?ii bacteriene, relateaza passionsante
.be, citat de Agerpres.?Bacteria Helicobacter pylori, extrem de raspindita - jumatate din popula?ia lumii are aceasta bacterie, identificata ca element preponderent in apari?ia ulcerelor gastro-duodenale. Cercetatorii s-au intrebat de ce ea se manifesta cu atita violen?a la unii, in timp ce la al?ii ramine in stare latenta. ??Oameni de ?tiin?a de la Universitatea Vanderbilt (Nashville) au pus in eviden?a rolul cheie al factorului sare (cunoscuta pentru efectul negativ asupra presiunii arteriale). Ei au desfa?urat cercetari pe gerbilul de Mongolia.  Micile rozatoare au fost mai intii contaminate cu tulpini agresive de Helicobacter pylori ?i impar?ite apoi in doua grupe: animalele din primul grup au beneficiat e o alimenta?ie normala, iar cele din al doilea grup, de una bogata in sare. ??Dupa patru luni au fost analizate ?esuturile gastrice: toate rozatoarele din grupul 'sarat' facusera cancer la stomac, in timp ce celelalte doar jumatate. Prin urmare, in afara de virulen?a bacteriei, ?i mediul in care evolueaza joaca un rol daca nu exclusiv, cel pu?in semnificativ. ??Impactul negativ al sarii se explica prin faptul ca ea favorizeaza producerea de catre Helicobacter pylori a unei proteine oncogene (CagA). Sfatul cercetatorilor este sa se consume sare cu modera?ie, incheie passionsante.be.Olga Dumitrescu
Autor: