News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

Gandul : Lista scumpirilor de la 1 iulie. De ce cresc amenzile auto

marşi 02 iulie 2013

De la 1 iulie romanii platesc facturi mai mari cu 8% la gaze naturale, dar mai mici cu 1,3% la energie electrica


. Tot de la aceasta data cei care incalca regulile de circulatie vor achita amenzi mai mari, ca urmare a majorarii salariului minim brut pe economie de la 750 la 800 de lei.

Pe de alta parte, tot de la 1 iulie tarifele in roaming vor scadea.

"Mesaje contradictorii" de la ANRE

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat recent ca, incepand cu 1 iulie 2013, pretul la energia electrica livrata consumatorilor finali se va micsora in medie cu 1,3%.

Tot de la 1 iulie insa, potrivit calendarului pentru eliminarea treptata a tarifelor reglementate in domeniul energiei electrice, stabilit cu FMI, consumatorii casnici vor primi cu 10% mai putina energie de pe piata reglementata, ceea ce ar echivala cu o scumpire a energiei cu 1%.

Jean Constantinescu, analist pe probleme de energie electrica si fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), a declarat pentru gandul ca asistam la „mesaje contradictorii" din partea ANRE.

„Pe de o parte exista angajamentul in fata FMI privind calendarul de eliminare a preturilor reglementate pe care Guvernul si l-a asumat. Pe de alta parte, acest anunt al ANRE (referitor la scaderea cu 1,3% a pretului la energia electrica livrata consumatorilor finali n.n.). Este mare confuzia”, este de parere Jean Constantinescu.

In schimb, actualul presedinte al ANRE, Niculae Havrilet, a explicat pentru Mediafax ca potentiala majorare a pretului la energie electrica, ca urmare a dereglementarii de la 1 iulie va fi „inghitita” de reducerea cu 1,3% a pretului decisa reecnt de Comitetul de Reglementare din cadrul ANRE.

Potrivit calculelor ANRE, dereglementarea ar fi adus, de la 1 iulie, o potentiala majorare a pretului final al energiei cu 0,5-1%, dar, ca urmare a scaderii preturilor la care se tranzactioneaza energia pe bursa, impactul in facturi va fi diminuat.

"Reducerea cu 1,3% a pretului va inghiti aceasta potentiala majorare, astfel ca dereglementarea va avea impact zero asupra facturilor din 1 iulie", a declarat pentru Mediafax presedintele ANRE, Niculae Havrilet.

Gaze naturale mai scumpe cu 8% pentru consumatorii casnici

Guvernul a intentionat sa amane, cu sase luni, calendarul de liberalizare a preturilor gazelor naturale, dar comisarul european pentru energie Gunther Oettinger a recomandat respectarea actualului calendar.

Potrivit calendarului de liberalizare a pietei de gaze, asumat prin acordul cu FMI, pretul la gazele destinate consumatorilor industriali a crescut pe 1 aprilie (cu 5%), iar pe 1 iulie ar trebui sa urce cu 5%, respectiv cu 3% pe 1 octombrie, proces ce va continua anii urmatori.

Potrivit calendarului de eliminare a preturilor reglementate in domeniul gazelor naturale pentru consumatorii industriali, de la 1 iulie 2013 pret productiei interne va fi de 63,4 lei/MWh, iar cresterea pretului final ajungand la 5%.

Pentru consumatorii casnici, de la 1 iulie 2013, pretul gazelor din productia interna va ajunge la 48,5 lei/MWh, iar cresterea pretului final va fi de 8%.

Preturile la energie electrica si gaze naturale in UE

Pentru gospodariile de dimensiuni medii, preturile cele mai mari la energie electrica in cel de-al doilea semestru din 2012 la nivelul UE s-au inregistrat in Danemarca (0,297 euro /kWh), Cipru (0,291 euro /kWh) si Germania (0,268 euro/kWh), potrivit datelor Eurostat.

Cele mai mici preturi la energie electrica la populatie s-au inregistrat in Bulgaria (0,096 euro/kWh), in Romania (0,108 euro/kWh) si Estonia (0,112 euro/kWh).

Pretul la electricitate platit de consumatorii casnici din Danemarca a fost in a doua jumatate a anului trecut de 3 ori mai mare fata de cel din Bulgaria, potrivit datelor Eurostat.

Pretul mediu in UE 27 in 2011 era de 0,197 euro/kWh).

La gaze naturale, pentru gospodarii de nivel mediu pretul in primul semestru din 2012 a fost cel mai mare in Suedia, Danemarca si Grecia.

Cel mai mic pret s-a inregistrat in Romania, Slovacia si Estonia. In Suedia, gazele sunt de 4 ori mai scumpe decat in Romania (0,027 euro/kWh).

Pretul mediu la gaze pentru populatie in UE, la nivelul anului 2011, a fost de 0,072 euro/kWh.

Salariul minim brut, majorat la 800 de lei

Tot de la 1 iulie va creste si salariul de baza minim brut pe tara, de la 750 la 800 de lei.

Legislatia stabileste ca incepand cu data de 1 iulie 2013, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de 800 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2013, reprezentand 4,74 lei/ora.

De 1 februarie 2013, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost stabilit la 750 lei lunar, adica 4,44 lei/ora.

Amenzi auto mai mari

Odata cu majorarea salariului minim brut pe economie, se va majora si cuantumul amenzilor auto.

Potrivit Codului rutier, amenzile contraventionale sunt stabilite in functie de valoarea numarului de puncte-amenda aplicate, acestea din urma reprezentand 10% din valoarea salariului minim.

Odata cu majorarea salariului minim de la 750 de lei la 800 de lei, punctul de amenda va urca de la 75 la 80 de lei.

Vorbim mai ieftin in strainatate

Tot de la 1 iulie tarifele pentru roaming vor scadea.

Operatorii care asigura servicii de roaming in retele publice de comunicatii mobile in UE sunt obligati sa aplice, de la 1 iulie, noi tarife maxime, mai mici decat cele practicate pana acum, potrivit ANCOM.

Pentru un apel efectuat in roaming nu se va percepe un tarif mai mare de 0,24 euro/minut (fara TVA), iar pentru primirea unui apel abonatii nu vor plati mai mult de 0,07 euro/minut (fara TVA).

Tariful pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) in roaming nu va depasi valoarea de 0,08 euro (fara TVA), in timp ce primirea unui SMS este gratuita.

TVA si impozit forfetar

Anuntata pentru 1 iulie, introducerea impozitului forfetar a fost din nou amanata de autoritati. Ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, a declarat in urma cu cateva zile ca aplicarea impozitului forfetar in turism este finalizata si ca impozitul se va aplica de la 1 octombrie.

La inceputul lunii iunie ministrul Finantelor Daniel Chitoiu a declarat, la televiziunea publica, ca impozitul forfetar este "o certitudine" si ca va fi aplicat de la 1 iulie.

Chitoiu declara la acea vreme ca Guvernul urma sa modifice, prin Ordonanta de urgenta, Codul Fiscal, pentru introducerea impozitului forfetar.

Ministerul Finantelor a lasat Ministerul IMM-urilor sa realizeze analizele si sa stabileasca domeniile unde ar urma sa fie aplicat impozitul forfetar. El a dat atunci exemplul unor “domenii nefiscalizate” precum alimentatie publica, hotelier, service-urile auto, frizerii.

In luna mai, ministrul pentru IMM-uri si turism, Maria Grapini, declara ca impozitul forfetar va fi stabilit ca o suma fixa, in functie de anumiti indicatori pentru fiecare domeniu de activitate, urmand ca firmele sa plateasca mai putin decat daca ar aplica cota de 16% pe profit sau de 3% pe venit.

TVA la paine, amanat dupa 1 iulie

Desi fusese anuntata pentru 1 iulie, Ordonanta privind reducerea TVA la paine la 9% va fi adoptata dupa aceasta data.

Pe 11 iunie, premierul Victor Ponta a declarat ca Ordonanta privind reducerea TVA la paine va fi adoptata dupa 1 iulie, deoarece in primul semestru al anului nu pot fi efectuate rectificari bugetare, a declarat, marti, premierul Victor Ponta.

"Dupa 1 iulie (va fi adoptata ordonanta-n.r.), nu putem inainte sa facem rectificari bugetare", a spus Ponta. El a precizat ca va trebui publicat si studiul de impact aferent introducerii unui TVA redus la paine.

Premierul Victor Ponta a declarat, la jumatatea lunii mai, ca pentru proiectul de reducere a TVA la paine incepand cu 1 iulie va trebui sa fie alocate 250 de milioane de lei, Fondul Monetar International transmitand Guvernului sa aloce acesti bani din alta parte si sa nu mearga doar pe ideea ca ii va recupera din evaziunea fiscala.

Reducerea TVA la paine tine de o decizie politica si de o discutie cu reprezentantii FMI pentru a agrea masura, a declarat, joi, Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

 


Autor: