News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

libertatea : Stevia: dulcele care nu ingrasa

luni 17 iunie 2013
Daca ai probleme cu greutatea corporala sau anumite afectiuni care exclud din dieta ta zaharul (sau il limiteaza pana la frustrare), nu te amari prea tare
. Exista, pe piata, mai multi indulcitori obtinuti din surse naturale, care iti pot indulci viata la fel de bine ca produsul clasic din trestie sau sfecla, furnizand, in schimb... zero calorii. Unul in mare voga (mai ales ca recent a fost autorizat de Comisia Europeana) este stevia, sora buna cu floarea-soarelui NU are nici o legatura custevia!

Stevia, denumirea scurta pentru Stevia rebaudiana, este o planta din marea familie a crizantemelor, care mai cuprinde si floarea-soarelui, galbenelele, margareta, gerbera etc. Deci nici o legatura cu stevia cea acrisoara, cu are se prepara ciorbele la romani.Originara din Paraguay, stevia a fost descoperita acum doua secole de populatia indigena Guarani - prima care si-a indulcit bauturile cu pulberea obtinuta din frunzele plantei. Astazi este cultivata in Asia si America de Sud.

Este de 200 de ori mai dulce decat zaharul

Extractul purificat din frunzele de Stevia este de 200 de ori mai dulce decat zaharul, dar fara calorii. De aici i se trage una dintre multele ei porecle: "frunza de bomboana". Specialistii care produc extractul din aceasta planta spun ca o singura frunza poate produce suficient indulcitor pentru 30 de cesti de cafea.

Cum se extrage indulcitorul

Odata ce frunzele de stevia ating punctul maxim de dulceata, sunt recoltate si puse la uscat. Apoi, printr-un procedeu similar prepararii ceaiului, sunt cufundate in apa pentru a elibera substanta deosebit de dulce din frunza. Ulterior, substantele dulci extrase sunt purificate, obtinandu-se un indulcitor intens pur, fara calorii, care, in combinatie cu alti indulcitori naturali (cum ar fi zaharul, mierea sau sucul de fructe), este utilizat, in industria alimentara, in producerea unor bauturi delicioase, cu un continut caloric scazut. La tine acasa, poti inlocui total zaharul din cafeaua zilnica sau din dulciurile pe care le prepari cu extract de stevia simplu sau combinat cu alti indulcitori, dupa gustul tau. Extractul de stevia il gasesti in magazinele naturiste, sub forma de pliculete cu pudra sau in stare lichida, in sticlute din sticla inchisa la culoare..

E recomandata si ca...planta in ghiveci

Stevia este si o planta decorativa de efect. O poti cumpara (planta in sine sau seminte) din magazinele de profil si va trebui sa o pastrezi pe balcon si/sau terasa, la o temperatura de 18-22 C (este sensibila la ger), sa ii asiguri un sol cu fertilitate ridicata, sa o uzi regulat, insa nu exagerat, sa o fertilizezi odata la plantare si inca odata la mijlocul verii.

Pe langa faptul ca ai o planta aspectuoasa in casa, poti consuma frunzele ei proaspete sau preparate ca un ceai. Iar frunzele uscate le poti da pe rasnita, ca sa pastrezi pulberea intr-un borcan din sticla inchisa la culoare.

Voteaza articolul!

0

0

| azi, 18:10
Autor: