News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

ziarulfinanciar : Speed test: Cat de repede merge noua tehnologie 4G in Capitala si cat de aproape este de un WiFi

joi 11 aprilie 2013
Autor: Bogdan Alecu 10
.04.2013

Viteze de download de pana la 16 Mbs pot fi atinse utilizand noua conexiune de date LTE/4G de pe telefonul mobil oferit de Orange. Vitezele de transfer de date sunt chiar si de peste doua ori mai mari decat in cazul in care acelasi test de viteza a fost realizat utilizand contexiunea 3,5G HSDPA.

Orange Romania, cel mai mare operator de pe piata locala de telecomunicatii mobile a pornit in urma cu o saptamana serviciul de internet mobil la viteze 4G care teoretiv ofera viteze de pana la 100 Mbs, care pana acum puteau fi atinse doar pe conexiuni de Internet WiFi sau LAN. Serviciul poate fi accesat de pe telefoane mobile compatibile 4G cu abonamentele Pantera 39 (2GB Trafic la viteza maxima inclus) si Pantera 49 (3GB trafic la viteza maxima inclus).

Oficial, serviciul 4G este disponibil in centrul si nordul Capitalei, in zona metropolitana din nordul Bucurestiului, in statiunile de pe Valea Prahovei, zona Bran-Moeciu si in Poiana Brasov.

Am testat viteza de transfer 4G in reteaua Orange in trei locatii ? Piata Victoriei, Piata Unirii si centrul de conferinte din cadrul hotelului Crowne Plaza din nordul Capitalei utilizand programul SpeedTest.net si am setat ca server de test cel al RCS-RDS. Telefonul utilizat a fost un Sony Xperia Z cu sistemul de operare Android Jelly Bean 4.1.2. Viteza maxima atinsa a fost de aproape 16 Mbs (megabiti) in Piata Victoriei, viteza ce permite un download real de 2 MB (megabytes) pe secunda (trebuie amintit faptul ca un megabyte are opt megabiti), in timp ce la upload viteza a fost de aproape 7 Mbs. In acelasi loc dar utilizand conexiunea de date 3,5G Sau HSDPA (viteza maxima teoretica de 43,2 Mbs) viteza a scazut la mai putin de 7 Mbs la download si la 2,8 Mbs la upload dar pingul (timpul de raspuns) in retea a scazut de la 72 milisecunde pe LTE la 67 milisecunde.

In Piata Unirii viteza maxima atinsa a fost de aproape 10 Mbs la download si 6,3 Mbs la upload, dar si o un ping de doar 61 ms. In acelasi loc dar pe 3,5G viteza de download a scazut la 6,1 Mbs.

Avand in vedere pachetul de date si posibilitatea de a utiliza telefonul pe post de hotspot, am conectat prin WiFi la smartphone un iPad 2 WiFi. Prin intermediul aceluiasi program instalat acum pe iPad vitezele de download atat pe 4G cat si pe 3,5G au fost de aproape 6 Mbs, singura diferenta mai mare fiind inregistrata pe upload ? aproape 6Mbs pe LTE si 3 Mbs pe 3,5G.

Ca referinta, am testat viteza de internet pe telefon si intr-o conexiune wireless intr-o cladire de birouri. In acest caz, pe download am atins aproape 20 Mbs si 29 Mbs la upload, in timp ce pingul a coborat la 27 ms. Astfel, cu toate ca este abia la inceput, conexiunea LTE de pe un telefon se apropie foarte mult de una wireless de mare viteza. Daca ne amintim, si cea 3G cand a fost implementata in Romania in 2006 vitezele erau de sub 400 kbps, in timp ce conexiunea EDGE de atunci oferea viteze de 235 kbps ? diferenta nu era foarte mare, dar ulterior viteza 3G a crescut exponential.

La utilizare obisnuita, paginile de internet se incarca la fel de repede indiferent daca se utilizeaza conexiunea LTE sau 3,5G. Diferentele apar cand se doreste vizualizarea unui clip HD pe YouTube sau se efectueaza un upload sau download de zeci sau sute de megabytes.

Avand in vedere vitezele actuale de transfer, cei care urmeaza acum sa achizitioneze un smartphone din segmentul superior de pret la un abonament cel mai bine s-ar orienta catre un terminal 4G. Cu toate ca acoperirea LTE este foarte mica, iar viteza nu este cu mult mai mare, diferenta nu va fi acum, ci peste un an, deoarece atat acoperirea cat si viteza va creste gradual si cel mai probabil, destul de rapid. Cine are deja un smartphone aproape nou, nu trebuie sa se ingrijoreze deoarece, inca, diferenta nu indeamna la un upgrade.


Autor: