News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

libertatea : De ce e important sa citesti etichetele alimentelor

marşi 19 martie 2013
Produsele alimentare trebuie sa respecte normele de etichetare, pentru a-ti garanta si a-ti permite sa le alegi in cunostinta de cauza
. Scopul etichetarii e sa ai acces la informatii complete cu privire la continutul acestora. Iata ce informatii ar trebui sa gasesti pe eticheta unui produs alimentar.

- Etichetele produselor alimentare trebuie sa contina informatii exacte, suficiente, verificabile si usor de comparat, astfel incat sa iti permita sa alegi acel produs care corespunde nevoilor tale, precum si sa afli riscurile la care ai putea fi supus.

Etichetele trebuie sa prezinte, in limba romana: - Ingredientele pe care le contine alimentul respectiv, inclusiv apa si aditivii alimentari; - Data expirarii, producatorul si originea alimentului, modul de depozitare si de preparare; - Eventuale ingrediente sau substante care ar putea determina anumite efecte adverse; - Detaliile clare despre adresa de contact a producatorului, astfel incat sa poti face o plangere sau sa poti obtine mai multe informatii despre produs; - Denumirea alimentului, data valabilitatii minimale sau data-limita de consum, cantitatea;- Etichetele cu informatii despre continutul nutritiv prezinta, de exemplu, cantitatea de energie, de proteine, de carbohidrati, de grasimi, de fibre, de sodiu, de vitamine si de minerale din alimente; informatiile se prezinta grupat, in acelasi loc, sub forma de tabel, cu numerele aliniate, cu caractere lizibile si intr-o forma ce nu permite stergerea.

Stii ce mananci?

Iata de ce e important sa citesti cu atentie etichetele: - Pentru a avea posibilitatea sa alegi produsul potrivit pentru tine; - Pentru a te informa, in cazul in care suferi de anumite alergii, cu privire la reactiile adverse la anumite substante; - Pentru a avea posibilitatea de a opta pentru produse sanatoase.

UE va inaspri regulile!

O mai buna etichetare a alimentelor inseamna consumatori mai bine informati. De aceea, normele UE privind siguranta alimentara si protectia consumatorilor se vor inaspri. Comisia va lua masuri care vizeaza protectia consumatorilor si garantarea integritatii produselor alimentare ambalate, comercializate in UE. Adica tot ceea ce este scris pe eticheta de pe produs trebuie sa spuna adevarul despre continutul acestuia. De asemenea, conform Comisiei Europene, incepand cu 13 decembrie 2014, normele UE vor prevedea ca etichetele sa indice daca proteinele adaugate la produsele din carne provin de la acelasi tip de animal.

INFOCONS 021.9551

Este telefonul consumatorului, linie telefonica cu tarif normal, de unde poti obtine informatii privind modalitatea de a adresa o sesizare sau o reclamatie in atentia Comisariatelor Judetene pentru Protectia Consumatorilor.

Voteaza articolul!

0

0

| azi, 00:00
Autor: