News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

Click : 9 sfaturi sa iei cea mai buna carne de porc

joi 13 decembrie 2012

Fripturi, sarmale, carnati


. Toate se vor gasi pe mesele festive de Sarbatori. Ca sa puteti petrece fara surprize neplacute, ascultati recomandarile veterinarilor. Click! va spune de unde sa faceti cumparaturile.

Au aparut primele cazuri de animale bolnave. Din fericire, au fost depistate inainte de a fi consumata carnea. Pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si evitarea infestarii cu parazitul Trichinella Spiralis, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta

Alimentelor va recomanda:

Nu cumparati carne de porc, produse sau preparate obtinute din aceasta, de la persoane neautorizate sau din locuri si spatii nesupravegheate sanitar veterinar;

Nu cumparati carne proaspata decat din unitati autorizate, unde este asigurata asistenta sanitara veterinara permanenta.

Nu cumparati din curtile oamenilor. Taranii romani cresc porci in propriile gospodarii, dar au voie sa il consume doar in familie. Sacrificarea porcului si consumarea acestuia in familie, fara controlul sanitar veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, poate avea consecinte grave.

Daca porcul este bolnav de trichineloza, cei care au consumat carnea infestata se vor imbolnavi si vor fi supusi unui tratament pentru o perioada lunga, existand posibilitatea aparitiei unor complicatii si reactii adverse.

Daca porcul are o alta boala infectioasa riscati sa va imbolnaviti familia, rudele sau vecinii, in caz ca le oferiti spre consum ori vanzare.

Solicitati dovada ca animalul a fost verificat de medicii veterinari. Carcasa este stampilata, cu numarul de cod al medicului care a facut analizele de laborator.

In situatia in care medicul veterinar constata ca porcul dumneavoastra este bolnav, nu riscati vanzarea, sacrificarea si consumul carnii. Veti fi despagubit de stat la valoarea de piata a animalului

Daca cel care a cumparat porcul este verificat pe drum de autoritati si nu prezinta documentele sanitare veterinare necesare, cumparatorul, dar si vanzatorul sunt pasibili de sanctiuni, iar animalele sunt confiscate si ucise fara a se oferi despagubiri.

Daca intentionati sa vindeti porci vii in targ, pentru a respecta legea si a nu avea probleme cu autoritatile, verificati daca: targul este autorizat sanitar veterinar; daca este supravegheat de un medic veterinar. Este interzisa sacrificarea porcilor si comercializarea carnii in targurile de animale si in vecinatatea acestora!

Click!spune

Daca aveti cea mai mica indoiala asupra calitatii carnii cumparate, puteti intreba veterinarii. Numarul de telefon al ?Call Center"-ului A.N.S.V.S.A. este 0800.826.787 si poate fi apelat gratuit din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli.


Autor: