News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

curentul : Zaharul dauneaza sanatatii creierului

marşi 22 mai 2012
Cine are de facut o prezentare sau are de dat un examen ar trebui sa stea departe de bauturile acidulate bogate in fructoza
. Un studiu realizat de USLA arata ca persoanele care consuma cel putin sase saptamini astfel de produse risca "sa se prosteasca". Cercetatorii au descoperit ca o dieta bogata in fructoza incetineste procesul gindirii, afectind memoria si capacitatea de a invata, scrie Daily Mail. Totusi, consumul de nuci si peste, precum somonul, poate contracara aceste efecte."Descoperirile noastre arata ca ceea ce mincam ne afecteaza modul in care gindim. O dieta bogata in fructoza mentinuta o perioada mai lunga de timp afecteaza capacitatea creierului de a invata si de a memora informatii. Dar, daca adaugam acizi omega-3 ne poate ajuta sa minimalizam aceste neajunsuri", a declarat profesorul Fernando Gomez-Pinilla.Desi au mai existat alte studii care au demonstrat ca fructoza are un rol in aparitia diabetului, obezitatii si a bolilor de ficat, studiul efectuat de USLA este primul care analizeaza efectele consumului de fructoza asupra creierului.Fructoza este o monozaharida prezenta din abundenta in fructe, in anumite legume si in miere. Aceasta are o putere de indulcire superioara zaharozei (zaharul utilizat curent in alimentatie) si este adaugata des in produsele procesate, precum bauturile acidulate."Nu vorbim aici de fructoza care se gaseste in mod natural in fructe, ci de cea artificiala, care este folosita ca indulcitor si conservant", a mai spus Gomez-Pinilla.Autorii studiului se tem ca un consum mai mare de fructoza blocheaza capacitatea insulinei de a reglementa modul in care celulele utilizeaza si depoziteaza zaharul necesar pentru energia folosita in procesarea gindurilor si emotiilor.    Mediafax
Autor: