News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

libertatea : Cum alegi carnea cea mai proaspata

vineri 30 martie 2012
Oricine isi doreste sa cumpere carne la un pret mai bun, in prag de Sarbatori insa, nu doar costul e important in alegerea acestui produs
. Specialistii sustin ca exista cateva indicii importante care ne pot ajuta sa alegem cea mai proaspata carne.

"Pentru a putea face diferenta intre o bucata de carne proaspata si una alterata, care ar putea pune in pericol sanatatea celor care o consuma, e bine ca fiecare cumparator sa-i faca un examen organoleptic.

Aceasta inseamna ca produsul trebuie sa arate bine, sa nu aiba un miros suspect si sa nu fie lipicioasa", a explicat Valentin Soneriu, reprezentantul unei companii producatoare si distribuitoare de carne. El sustine ca exista cateva indicii foarte importante care te pot ajuta sa deosebesti carnea proaspata de cea alterata, indiferent de magazinul din care o achizitionezi.

Iata cateva dintre ele:

1. Culoarea - O bucata de carne proaspata are o culoare placuta, care trebuie sa fie, in functie de specie, rosu intens, spre maroniu (in cazul carnii de vita), rosu pal (daca e de porc) si alb-galbui (in cazul carnii de pui).

2. Mirosul - Trebuie sa fie placut, natural si nemodificat.

3. Gustul - e bine sa fie potrivit de sarat si de condimentat. Orice exagerare la aceste capitole este suspecta, pentru ca poate ascunde un aliment alterat.

4. Textura - Daca apesi pe o bucata de carne proaspata, aceasta isi va recapata forma. In schimb, carnea veche isi pierde elasticitatea si nu mai revine la forma initiala, ci va pastra urma lasata de atingere. La atingere, carnea trebuie sa fie usor umeda si nelipicioasa si sa nu lase zeama. Cu cat este mai veche, cu atat va lasa mai mult lichid, iar acesta va avea un aspect mai tulbure.

5. Osul si maduva - Daca optezi pentru carne cu os, ai grija ca aspectul exterior al oaselor sa fie fin, sa aiba o culoare clara si fara pete, iar maduva sa fie roz.

6. Locul unde este expusa - "Carnea trebuie aratata cumparatorului in vitrine frigorifice, nu in tavi asezate deasupra vitrinei si nici agatata in cui. De asemenea, fiecare e bine sa verifice daca vitrinele functioneaza si nu sunt doar obiecte de mobilier. Iti poti da seama de asta apropiind mana de vitrina. Daca simti ca degaja aer rece, e in regula", a subliniat Valentin Soneriu.

 

 

 

Voteaza articolul!

+1

0

| azi, 16:21
Autor: