News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

curierulnational : Cine si de ce a scumpit ouale?

vineri 02 martie 2012
Cine si de ce a scumpit ouale?Afrodita Cicovschi / afrodita
.cicovschi@curierulnational.roCerintele impuse de UE au închis zeci de ferme, aceleasi reglementari stopând si importurile din PoloniaProducatorii spun ca trebuie sa amortizeze investitiile mari în echipamente si pretul crescut al cerealelorCa vinovati principali sunt însa indicate supermarketurile, care profita de situatie si pun adaosuri enormeÎn urma cresterii preturilor la energie electrica, gaze si combustibili, toata lumea se astepta la o majorare a preturilor alimentelor, dar nimeni n-ar fi anticipat dublarea preturilor oualor. Or, pretul acestora a explodat, de-a dreptul, în ultima saptamâna, ajungând de la 0,5 - 0,6 lei/bucata la 1,1 - 1,2 lei. De ce? Pentru ca nu toti producatorii au putut sa modernizeze custile în care cresc pasarile, fiind chiar nevoiti sa închida o parte dintre acestea. Pe de alta parte, Polonia a sistat exporturile catre tara noastra, pentru ca nu s-a putut supune la timp cerintelor impuse de UE. Toate aceste lucruri au facut ca oferta sa fie mai mica decât cererea."Lipsa oualor pentru consum din rafturi si pretul ridicat al acestora erau previzibile. Începând cu ianuarie 2012 ouale produse în custi (baterii) neîmbunatatite nu mai pot fi comercializate pentru consum direct (ele pot fi folosite doar în industrie si alimentatie publica: cofetarii, panificatie etc). Din acest motiv oferta de oua este mai redusa în aceasta perioada. Polonia, un exportator notoriu de oua pe piata noastra, nu mai poate exporta în România oua produse în custi neîmbunatatite, asa cum a procedat pâna anul trecut. În plus, nu  toate companiile producatoare de oua din România au reusit sa-si înlocuiasca echipamentele de crestere a gainilor ouatoare pentru ca acestea nu sunt deloc ieftine: pentru aproximativ 220.000 capete investitia în ferma + statia de sortare a oualor pe care am facut-o la Avicola Lumina Constanta (companie din Grupul Agricola Bacau) a fost de peste 3 mil. euro", a declarat pentru Curierul National Grigore Horoi, presedintele Agricola Bacau.Un alt motiv la fel de important îl reprezinta costul semnificativ al resurselor folosite pentru productia oualor. "Pe lânga amortizarea echipamentelor care creeaza o foarte mare presiune pe costuri, mai intervine costul foarte ridicat al cerealelor, care s-a dublat fata de anul 2009", a mai spus Horoi.Nu ajung la raft pentru ca sunt luate de revânzatoriPe de alta parte, producatorii livreaza zilnic mai putine oua decât anul trecut pentru ca au fost nevoiti sa închida o parte din ferme, pe care nu le-au putut moderniza. "Livram zilnic întreaga productie de oua: pâna de curând 100 mii buc./zi, acum am ajuns la 140 mii zilnic, iar în martie vom atinge 200 mii oua livrate în fiecare zi. E drept, e ceva mai putin fata de anul trecut, în perioada similara (250 mii oua livrate zilnic în primele luni din 2011), în primul rând pentru ca am lichidat 5 ferme în urma procesului de modernizare a bateriilor. Acum avem si efective mai mici în spatiile de cazare ale pasarilor, dupa cum obliga normele europene", a declarat Vasile Bunduc, director Avicola Lumina Constanta, companie din Grupul Agricola Bacau.Acesta a precizat ca în prezent comanda medie a crescut de 10 ori, de la 100 de cofraje (cu 30 oua) la peste 1.000 de cofraje. "Pâna acum. La sfârsitul lunii februarie marile retele din retailul modern nu au acceptat propunerea de marire a pretului (noi am livrat cu 0,4 lei), iar marfa nu a ajuns la raft deoarece cum ajungeau ouale la ei erau luate direct cu paletul de catre revânzatori, deoarece în comertul traditional se vindea oul cu 0,6 lei fara TVA", a mai spus Bunduc. Fuia (MADR): Scumpirea a aparut pe lantul de livrareMinisterul Agriculturii a anuntat ieri ca de obicei, în perioada iernii, România importa aproximativ 15-20% din alte state membre ale Uniunii Europene. "Productia nationala de oua de consum asigura peste 95% din cerintele pietei interne. Pretul de producator, fara TVA, înregistrat în perioada 20-26 februarie este de cca. 0,35 bani/buc. la categoria M si L. Cresterea preturilor de piata din ultima perioada nu este rezultatul lipsei productiei de oua, ca urmare a schimbarii sistemului de crestere si nici a cresterii preturilor de producator", a comunicat ieri Ministerul Agriculturii.Ministrul Stelian Fuia a afirmat ieri ca saptamâna trecuta s-au livrat de la producatori 1,2 miliarde de oua.El a explicat ca scumpirea oualor a aparut pe lantul de livrare al acestora si a precizat ca va discuta cu oficialii Consiliului Concurentei despre aceasta problema."Supermarketurile ajung uneori la marje de profit de 40% în cazul produselor alimentare, ca si în cazul oualor, probabil, mai mult decât câstiga producatorul. Un ou este acum 35 de bani la producator, iar pe piata este 1,1 lei. Diferenta este o marja pe care si-o împart diferiti participanti la lantul de livrare pe piata. Eu totusi sper ca, în saptamânile urmatoare, pretul la oua va scadea si piata se va regla", a adaugat Fuia.Frumosu: Este aberanta dublarea preturilorContactat telefonic, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA), a afirmat ca este normala o "reasezare a preturilor", dar nicidecum o dublare. "Sunt de acord ca, la raft, la jumatatea lunii martie, va exista o reasezare a preturilor, cu o crestere de 5 - 7%, provocata de toate cresterile preturilor la energie electrica, gaze si combustibil. Sunt lucruri firesti, dar este aberanta dublarea preturilor la oua. Este anormala scumpirea unui ou de la 0,5 - 0,6 lei la 1,2 lei. Si spun ca este anormal, pentru ca pretul combustibilului nu poate influenta atât de mult pretul final", a declarat Dragos Frumosu. Olteanu (UNPCPR): Ar trebui temperat apetitul comerciantului pentru profitLa rândul sau, Costel Olteanu, presedintele Uniunii Nationale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR) a sugerat urmarirea filierei produsului de la producator la comerciant. "Ar trebui urmarita filiera produsului de la producator la comerciant. Pot accepta o crestere a preturilor, cauzata de imputuri, energie electrica, combustibil etc, dar nu pot accepta acest puseu mare de crestere, despre care cred ca e temporar. Ar trebui temperat apetitul comerciantului pentru profit. De mai multi ani, organizatia pe care o reprezint a propus ca eticheta de pe raft sa cuprinda trasabilitatea produsului. Cumparatorul sa vada daca plateste productia sau doar faptul ca produsul cu pricina este pus pe raft", a declarat Olteanu.Si legumicultorii vor sa dubleze preturilePreturile legumelor se vor dubla, în martie, ca urmare a dereglarii productiei din cauza vremii nefavorabile, a declarat ieri Cristian Rusu, directorul asociatiei producatorilor de legume si fructe Hortifruct.Din cauza vremii nefavorabile multe tari au fost afectate, iar productia va fi dereglata, astfel încât oferta va fi insuficienta, iar preturile se vor dubla, a spus Rusu, în prezenta ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, aflat în vizita la serele din Popesti-Leordeni."Partea afectata se reflecta în costurile de înfiintare a productiei. Va fi o întârziere pe piata de cel putin o luna a productiei de legume românesti - salata, rosii, castraveti si altele, iar scumpirea va fi de 100%, începând de acum. Deja importatorii stiu ca avem probleme si stiu ca avem pagube, si acum s-au repliat pe preturi", a spus Rusu, precizând ca, odata marite, preturile se vor mentine la acel nivel tot anul 2012.El a declarat ca la nivel national sunt circa 300 de hectare de sere de legume, dintre care cel putin 75-80% au fost afectate de vremea nefavorabila din prima jumatate a lunii februarie. Din serele de la Popesti-Leordeni, care se întind pe 90 de hectare, a fost afectata 65% din suprafata."Eu nu cred ca va fi chiar o dublare de pret, o sa vedem în zilele urmatoare ce se va întâmpla. Dar,  probabil ca o sa vedem în luna martie o oferta mai mica pe piata de salata, de castraveti", a spus, la rândul sau, ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.Costel Olteanu, presedintele UNPCPR, a explicat ca iarna sunt costuri foarte mari pentru întretinerea serelor si a solariilor. "Din cauza temperaturilor scazute s-au consumat cantitati mult mai mari de energie pentru încalzirea serelor si a solariilor. În plus, calamitatile naturale, vântul si zapada abundenta, au darâmat pur si simplu constructiile, provocând, în unele cazuri pierderi totale ale recoltei. Daca a scazut productia este fireasca cresterea preturilor pentru recuperarea investitiei, pentru ca de profit nu poate fi vorba. Ma astept de la noul ministru al Agriculturii, care s-a întâlnit de curând cu legumicultorii din Galati, sa întreprinda masuri active de sprijin a fermierilor calamitati", a încheiat Olteanu. Contactat telefonic, Dragos Frumosu, presedintele FNSIA, a sustinut ca, desi vremea nefavorabila a produs distrugeri importante în anumite zone legumicole, cresterea preturilor nu se justifica, mai ales ca, la jumatatea lunii martie este vorba despre produse timpurii, precum salata, ceapa verde si ridichiile. "Si în acest caz, ca si în cazul oualor, se justifica o crestere a preturilor, dar de 5 - 7% sau putin mai mult", a încheiat Frumosu.
Autor: