News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

Click : Cardul de credit, mai avantajos decat imprumutul la domiciliu

miercuri 29 februarie 2012

Cardul de credit e un produs de creditare destul de scump pentru persoanele fizice


. Nu insa si cel mai scump, fiind devansat de creditele la domiciliu. Clientii trebuie sa stie insa ca un card de credit poate oferi chiar mai multa flexibilitate si comoditate, la un cost mai avantajos. Specialistul Click!, Alexandra Popa de la conso.ro ne spune azi cum putem beneficia de avajntajele cardului de credit.

Cardul de credit este un produs foarte popular in randul romanilor, in special datorita facilitatilor extra pe care le ofera, cea mai cunoscuta fiind posibilitatea de plata in rate fara dobanda.

Daca respectam cateva reguli simple, cardul de credit se poate dovedi mult mai avantajos decat un imprumut la domiciliu.

Perioada de gratie

Atunci cand este nevoie rapid de o suma de bani pentru achizitia de bunuri sau plata anumitor servicii, cardul de credit se dovedeste a fi o varianta mult mai flexibila si mai ieftina decat creditul la domiciliu datorita perioadei de gratie pe care majoritatea bancilor o ofera.

In functie de perioada din luna cand se utilizeaza cardul, perioada de gratie variaza intre 15-20 zile si ajunge chiar si la 60 zile. Daca intreaga suma de bani este returnata in acest interval, atunci nu se mai plateste dobanda.

Perioada de gratie este valabila insa doar in cazul in care plata cumparaturilor se face cu cardul de credit: achizitii de diverse bunuri, plati de servicii (ex. medicale), vacante, etc.

Cum numarul de comercianti care accepta carduri este in crestere, varianta unui credit la domiciliu isi pierde avantajul dat de primirea banilor in numerar.

Cei care doresc o suma relativ mica de bani pe termen scurt pentru achizitia de electrocasnice, rechizite, plata unei vacante, ies mult in avantaj daca utilizeaza cardul de credit si se incadreaza cu rambursarea in perioada de gratie.

Creditele la domiciliu sunt acordate pe termene mai lungi, de 8-10 luni, chiar si pentru sume mici, de 500 lei.

Chiar daca rambursarea anticipata nu este taxata, clientii incep sa plateasca dobanda inca din prima saptamana.

Costuri mai mici si la retragere de numerar

Cardurile de credit ofera si optiunea de retragere numerar la ATM. Aceasta nu este recomandata decat in cazuri de urgenta, nefiind considerata decat o optiune de ultima instanta pentru cei care au nevoie de sume cash.

In majoritatea cazurilor, bancile nu mai ofera perioada de gratie, iar clientii platesc si un comision de retragere numerar, in general intre 1% si 3%.

Chiar si asa insa, cardul de credit se poate dovedi o alternativa mai ieftina decat creditul la domiciliu. Spre exemplu, un credit la domiciliu de 1.500 lei contractat pe 1 an presupune o rata saptamanala de 38,4 lei si un cost total de 535 lei la finalul anului.

In cazul unui card de credit cu o rata de dobanda de medie 22% pe an si un comision de retragere numerar de 2%, plata unei sume de 150 lei lunar stinge intreaga datorie in 11 luni, cu un cost total de 168 lei.

Beneficiul de loialitate

In ultimii ani bancile au aditionat cardurilor de credit diverse programe de loialitate care aduc beneficii suplimentare clientilor, in functie de profilul fiecaruia.

In aceasta categorie intra plata in rate fara dobanda, reduceri la comerciantii acceptati, achizitionarea de bonusuri in functie de valoarea tranzactiilor realizate.

Pentru a nu transforma beneficiul in pierdere, clientii trebuie sa citeasca foarte bine contractele aferente cardurilor de credit inainte de a utiliza optiunile suplimentare.

Credite la domiciliusi pentru restantieri

Avantajul net al creditelor la domiciliu, pe care institutiile de credit ce ofera acest tip de imprumut s-au bazat, e posibilitatea de a oferi finantare si celor inscrisi in Biroul de Credit.

In schimb, pentru obtinerea unui card de credit, solicitantii trebuie sa se incadreze in toate cerintele impuse de banca, iar inregistrarea la Biroul de Credit ca restantier e unul dintre motive de refuz.

Bancile asteapta avizul BNR

Pana la sfarsitul lunii ianuarie bancile au fost obligate sa trimita la BNR documentatia noua pentru avizare. Trei dintre bancile locale au primit deja avizul BNR pentru a acorda credite potrivit noului Regulament al bancii centrale: ING Bank, Emporiki si Alpfa Bank.

Pana le vin avizele de la banca centrala celelalte banci mai acorda inca credite pe vechile norme. Potrivit surselor din piata, Garanti Bank si RBS ar fi alte doua banci care au primit avizul BNR pentru a credita conform noilor norme. Restul vor primi treptat avizul BNR pentru a acorda credite conform noilor norme.


Autor: