Vinuri pe care trebuie sa le incerci

Avand in vedere faptul ca o exista o multime de vinuri, nu este de mirare de ce suntem pusi in dificultate atunci cand vrem sa alegem unul bun. Totusi, pentru a avea sanse mari sa ajungi la vinul preferat, ai putea tine cont de tipul vinului, daca este sec, demisec, demidulce sau dulce, in functie de preferinte, dar si de taninuri si de aciditate.

In general, vinurile dulci sunt dedicate celor care nu sunt mari cunoscatori ai acestei bauturi, insa asta nu inseamna ca nu sunt de calitate. Sunt considerate dulci vinurile care contin peste 45 de grame/litru, iar la polul opus sunt vinurile seci care contin mai putin de 3 grame/litru. Taninurile reprezinta un compus disponibil, de obicei, in vinurile rosii, dar nu numai, care se lipeste de dinti si gingii dupa inghitire si lasa un sentiment astringent. Unii prefera o concentratie ridicata a taninurilor, pe cand altii una mai scazuta, astfel ca totul tine de gusturi.

La alegerea unui vin se tine cont si de nivelul de aciditate. Strugurii, la fel ca multe alte fructe contin acizi, calitate care ii face racoritori, iar nivelul de aciditate variaza de la un sortiment la altul. De obicei, incepatorii prefera vinurile cu aciditate scazuta, iar in timp se orienteaza, treptat, catre cele cu un nivel mai ridicat.

Oricine trebuie sa incerce vinul de Busuioaca produs de Crama Budureasca. Strugurii se bucura de o atentie speciala pe tot parcursul anului in regiunea Dealu Mare, cea care gazduieste viile Budureasca si are parte de conditiile ideale in materie de clima si sol. Acest soi de struguri este bine cunoscut in tara noastra pentru aromele sale fructate si proaspete care dau viata unui vin plin de eleganta, foarte usor de consumat. Din Busuioaca se obtin de regula, vinuri dulci si demidulci, ceea ce se datoreaza continutului ridicat de zahar ce se regaseste pe cale naturala in acest soi de struguri, insa in portofoliul Budureasca este disponibil si vinificat in sec. Se poate savura ca atare, fiind un adevarat deliciu, insa se poate servi si alaturi de o multime de preparate, in special alaturi de branzeturi si fructe de mare.


Si vinul obtinut din struguri Chardonnay merita incercat. Vinul Chardonnay trezeste simturile cu aromele sale de mere si pere, avand note de unt si stejar, iar in general este sec si fructat. Concentratia de tanini este redusa, la fel ca in cazul multor altor vinuri albe, iar nivelul de aciditate difera in functie de zona.

Pinot Noir este un soi de struguri rosii care da viata unor vinuri de inalta calitate ce au devenit tot mai populare in ultimele decenii. Vinurile sunt, in general, seci, usoare, avand o concentratie scazuta a taninurilor si arome fructate, care amintesc in special de cirese sau fructele de padure.

Cei care prefera vinul rosu, corpolent, cu taninuri bogate si un nivel ridicat de aciditate, cu siguranta, se pot orienta catre cel obtinut din struguri Cabernet Sauvignon. Aromele fructate pot varia de la prune la diferite fructe de padure si pana la vanilie, ciocolata, cocos, condimente si nu numai, in functie de dorintele oenologului. Pentru unii vinul Cabernet Sauvignon se poate dovedi a fi prea intens, pe cand altii se pot indragosti chiar de la primul pahar.

Sunt multe vinuri pe care oricine merita sa le incerce, iar cine este isi doreste sa aiba garantia calitatii atunci poate descoperi vinurile din portofoliul Cramei Budureasca. Acesta este locul in care ai toate sansele sa iti gasesti noul vin preferat indiferent de tipul, culoarea sau strugurii din care se obtine.

 

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii