Avand in vedere faptul ca o exista o multime de vinuri, nu este de mirare de ce suntem pusi in dificultate atunci cand vrem sa alegem unul bun. Totusi, pentru a avea sanse mari sa ajungi la vinul preferat, ai putea tine cont de tipul vinului, daca este sec, demisec, demidulce sau dulce, in functie de preferinte, dar si de taninuri si de aciditate.
In general, vinurile dulci sunt dedicate celor
care nu sunt mari cunoscatori ai acestei bauturi, insa asta nu inseamna ca nu
sunt de calitate. Sunt considerate dulci vinurile care contin peste 45 de
grame/litru, iar la polul opus sunt vinurile seci care contin mai putin de 3
grame/litru. Taninurile reprezinta un compus disponibil, de obicei, in vinurile
rosii, dar nu numai, care se lipeste de dinti si gingii dupa inghitire si lasa
un sentiment astringent. Unii prefera o concentratie ridicata a taninurilor, pe
cand altii una mai scazuta, astfel ca totul tine de gusturi.
La alegerea unui vin se tine cont si de
nivelul de aciditate. Strugurii, la fel ca multe alte fructe contin acizi,
calitate care ii face racoritori, iar nivelul de aciditate variaza de la un
sortiment la altul. De obicei, incepatorii prefera vinurile cu aciditate
scazuta, iar in timp se orienteaza, treptat, catre cele cu un nivel mai
ridicat.
Oricine trebuie sa incerce vinul de Busuioaca
produs de Crama Budureasca. Strugurii se bucura de o atentie speciala pe tot
parcursul anului in regiunea Dealu Mare, cea care gazduieste viile Budureasca
si are parte de conditiile ideale in materie de clima si sol. Acest soi de
struguri este bine cunoscut in tara noastra pentru aromele sale fructate si
proaspete care dau viata unui vin plin de eleganta, foarte usor de consumat.
Din Busuioaca se obtin de regula, vinuri dulci si demidulci, ceea ce se
datoreaza continutului ridicat de zahar ce se regaseste pe cale naturala in
acest soi de struguri, insa in portofoliul Budureasca este disponibil si
vinificat in sec. Se poate savura ca atare, fiind un adevarat deliciu, insa se
poate servi si alaturi de o multime de preparate, in special alaturi de
branzeturi si fructe de mare.
Si vinul obtinut din struguri Chardonnay
merita incercat. Vinul Chardonnay trezeste simturile cu aromele sale de mere si
pere, avand note de unt si stejar, iar in general este sec si fructat.
Concentratia de tanini este redusa, la fel ca in cazul multor altor vinuri
albe, iar nivelul de aciditate difera in functie de zona.
Pinot Noir este un soi de struguri rosii care
da viata unor vinuri de inalta calitate ce au devenit tot mai populare in
ultimele decenii. Vinurile sunt, in general, seci, usoare, avand o concentratie
scazuta a taninurilor si arome fructate, care amintesc in special de cirese sau
fructele de padure.
Cei care prefera vinul rosu, corpolent, cu
taninuri bogate si un nivel ridicat de aciditate, cu siguranta, se pot orienta
catre cel obtinut din struguri Cabernet Sauvignon. Aromele fructate pot varia
de la prune la diferite fructe de padure si pana la vanilie, ciocolata, cocos,
condimente si nu numai, in functie de dorintele oenologului. Pentru unii vinul
Cabernet Sauvignon se poate dovedi a fi prea intens, pe cand altii se pot
indragosti chiar de la primul pahar.
Sunt multe vinuri pe care oricine merita sa le
incerce, iar cine este isi doreste sa aiba garantia calitatii atunci poate
descoperi vinurile din portofoliul Cramei Budureasca. Acesta este locul in care
ai toate sansele sa iti gasesti noul vin preferat indiferent de tipul, culoarea
sau strugurii din care se obtine.
0 Comentarii